Stephan Winkelmann, az Automobili Lamborghini elnöke és vezérigazgatója prezentálta az úgynevezett „Direzione Cor Tauri" stratégiát (utalva a Bika csillagkép legfényesebb csillagára), amely a sportautómárka kínálatának, illetve Sant'Agata Bolognese-i gyárának dekarbonizációs lépéseit foglalja össze.

Az Audi leányvállalataként működő olasz cégnél 2017-ben már felmerült a villanyautózás gondolata, igaz, a saját karosszériáját javítani képes, szuperkondenzátoros Terzo Millennio koncepció elég nyilvánvalóvá tette, hogy nem mostanság érkezik az első teljesen villanyos Lamborghini. Szűk egy évvel később aztán egy interjúban le is szögezte a vállalat pénzügyi igazgatója, hogy legalább 2026-ig ne várjunk elektromos autót arany bikával az orrán, hiszen a villanymotor túl csendes, az akkumulátorok pedig egyébként sem bírnák a márkára jellemző magas teljesítményt.

A most bejelentett ütemterv sem hozza közelebb az első 100 százalékban elektromos Lamborghinit: a stratégia legutolsó, harmadik szakaszában a cég a tisztán elektromos technológiának szenteli innovációs képességét, ám erre csupán az évtized második felében kerülhet sor. Addig, az első fázisban 2021 és 2022 között marad a belsőégésű motorok fejlesztése, és az ezeket hordozó új modellek bevezetése. 

A Lamborghini Sián az első hibrid meghajtású LamboForrás: Lamborghini

A Sián, amely nagyrészt a Terzo Millennio tanulmány és az Aventador összegyúrásából jött létre, elsőként hozott hibrid meghajtást a Lambo életébe – erről a technológiáról szól a második szakasz. 2023-ban megjelenik a márka legelső, sorozatban gyártott hibridje, 2024 végére pedig az egész portfóliót elektromosítja a cég. 

A Lamborghini hangsúlyozza, hogy az egész stratégia alatt fennmarad az eddigi értékrend, azaz a hamisítatlan termékek fejlesztése kiemelkedő teljesítménnyel.