Az IHS Markit és a Világbank által kiadott Konténerkikötő Teljesítmény indexszám (angolul: Container Port Productivity Index, rövidítve: CPPI) tanulmánya 2020-as adatok alapján rangsorolta a világ legjobban teljesítő konténerkikötőit. Az első tíz kikötő között dubai is található, azonban születtek meglepő eredmények is.

A gCaptain beszámolója szerint az IHS Markit és a Világbank által kiadott CPPI rangsorolás alapján a világon legjobban teljesítő konténerkikötő a japán Yokohama városáé lett, második helyen pedig a szaúd-arábiai Abdullah király kikötője végzett. A legmagasabb rangsorolást Európában a spanyol Algeciras, Lantin-Amerikában a Lazaro Cardenas, Kanadában és az Egyesült Államokban pedig a Halifax kikötő érte el.

Egy 2015-ös felvétel a terminálrólForrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

A CPPI szerzői számára az egyik kulcsfontosságú mutató a kikötőben eltöltött órák per hajóbefutások száma, amelyet az átlaggal összehasonlítva kapnak meg. Fontos, hogy a számítások során a hajók méretét is figyelembe veszik. A második CPPI adminisztratív rangsor felépítéséhez pedig a kutatók faktoranalízist használnak, így a két mutató segítségével meglehetősen megbízható eredményeket kaphatnak a kikötők teljesítményének összehasonlításához.

 

A CPPI célja meghatározni a relatív teljesítményét az adatbázisában szereplő 351 kikötőnek, ahol 2877 hajó által szállított rakományt kezelő 765 tengeri terminál található. Az IHS Markit és a Világbank által kiadott publikáció megbízható lehetőséget kínál a különböző kikötők működési teljesítmények összehasonlítására. Továbbá a tanulmány adatai a kikötőknek és a termináloknak segítségül szolgálhatnak a szén-dioxid-mentesítés folyamatának megalapozásában is.