Holnap éjfélkor lejár a személyijövedelemadó-bevallás határideje. Eddig az adófizetők három és fél millió alkalommal keresték fel azt az internetes felületet, ahol az adóbevallásokat meg lehet nézni – ez a szám nagyjából félmillióval nagyobb, mint tavaly ilyenkor. Azoknak, akik még nem végeztek a bevallási teendőkkel, az adóhivatal szóvivőjének a segítségével a Magyar Nemzet összegyűjtötte az idei bevallásleadás legfontosabb tudnivalóit.

Ahogy oly sok éve már, a személyi jövedelemadó-bevallás határideje idén is május 20-a, vagyis holnap éjfélkor lejár a rendelkezésre álló idő.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden érintettnek adóbevallási tervezet készít, a dokumentumok március közepe óta megtekinthetők az erre a célra létrehozott internetes felületen. Az e-szja-portálra azonban csak azok tudnak belépni, akik rendelkeznek megfelelő, például ügyfélkapus hozzáféréssel, a többiek megkérhették az adóhivatalt, hogy a szervezet postázza ki címükre az elkészített tervezetet.

Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője mindenekelőtt azt tanácsolja az adózóknak, hogy tanácsos átnézni a NAV által készített, személyre szóló adóbevallási tervezetet. A dokumentumot holnap éjfélig lehet elfogadni, módosítani és kiegészíteni. Ezt az internetes felületen könnyen meg lehet tenni, de sokan papíralapon is intézkedhetnek.

A teendőkkel kapcsolatban a legfontosabb információ, hogy aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, és nem tesz semmit, annak május 20-ával automatikusan bevallássá válik a NAV által készített dokumentuma.

Holnap éjfélkor jár le a személyijövedelemadó-bevallások benyújtásának határidejeFotó: Szabó Gábor - Origo

E szabály alól azonban akadnak kivételek:

  • az egyéni vállalkozóknak,
  • az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek
  • és az őstermelőknek mindenképpen le kell adniuk a bevallást.

Ha valamely őstermelő, egyéni vállalkozó vagy áfás magánszemély elfeledkezne teendőjéről, vagyis május 20-ig elmulasztaná a tervezet módosítását, kiegészítését, és saját maga sem készítene szja-bevallást, akkor sem kell a legrosszabbra felkészülnie.

A NAV ugyanis tizenöt napos határidővel felhívja majd a figyelmét arra, hogy a hiányt pótolnia kell.

A legfontosabb szabályok között meg kell említeni azt is, hogy azoknak az őstermelőknek, akiknek az e tevékenységből származó éves bevételük tavaly nem haladta meg a hatszázezer forintot, és más adóköteles jövedelmük sem volt, nem kell bevallást benyújtaniuk.

Az adó-visszaigénylés szabályai

Előfordulhat, hogy az adófizető valamekkora összeget visszaigényelhet. A kiutaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postacímet, attól függően, hogy az adózó miként szeretné megkapni az összeget. Abban az esetben is fel kell tüntetni az utalási adatokat, ha az adófizető önkéntes pénztár tagja, nyugdíj-előtakarékossági számlája vagy nyugdíjbiztosítási szerződése van. Ehhez viszont meg kell adni a pénztár, a nyugdíjbiztosító nevét, adószámát, bankszámlaszámát.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelületeFotó: Szabó Gábor - Origo

Hogyan ajánlható fel az 1+1 százalék?

Idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik százalék felajánlható valamely civil szervezetnek, a másik pedig a vallási szféra egyik szereplőjének vagy a Nemzeti Tehetség Programnak. Az adóhivatal honlapján megtalálható a szóba jöhető civil szervezetek listája, akárcsak a vallási szervezetek technikai száma.

A rendelkezőnyilatkozat akár az adóbevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is benyújtható. Utóbbi esetben a 20EGYSZA jelű nyomtatványt kell kitölteni. A leadási határidő az egy százalékoknál is május 20.

Akik esetleg elakadnak a tervezet jóváhagyásában, esetleges kiegészítésében vagy az 1+1 százalék felajánlásában, azok

tárcsázzák az adóhivatal infóvonalát a 1819-es telefonszámon.

Itt a hatóság munkatársai május 20-ig 8 óra 30 perctől 20 óráig fogadják a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kérdéseket.