Európában használhatnak először kvantum-internetet

Albert Einstein, elméleti fizikus, kvantumfizika, illusztráció
Vágólapra másolva!
A kvantumhálózatok kiépítésére az elmúlt években dollármilliókat költöttek a világ számos országában. Egy holland találmány viszont végre áttörést hozhat, és olyan lehetőségeket nyithat a számítástechnikában, amelyeket a mai webalkalmazásokkal lehetetlen megvalósítani.
Vágólapra másolva!

A hollandiai Delft Egyetem tudósai a közelmúltban létrehoztak egy olyan kvantummodemet, amely lehetővé teszi a kvantumeszközök összekapcsolódását.

A feltalálók szerint ez a kvantum-átalakító hamarosan a kvantum-számítástechnika nélkülözhetetlen eleme lehet.

Befektetők segítségével 2 millió eurót (700 millió forint) költenek arra, hogy a technológiát "kihozzák" az egyetemi laborból, és az így megalakult QphoX startup, a három társalapítóból mára népes csapattá bővült. A vállalat jelenleg tárgyalásokat folytat számos kvantumszámítógépes céggel, hogy további teszteket folytasson, és a remények szerint létrehozza a kvantum-internetet, azaz egy olyan hálózatot, amely lehetővé teszi a kvantumeszközök számára bizonyos információk cseréjét egy olyan környezetben, amely kihasználja a kvantummechanika furcsa törvényeit.

Albert Einstein, elméleti fizikus, a kvantumfizika "atyja". Forrás: Pixabay/Rob_de_Roy

Milyen típusú információkat cserélhetünk majd a kvantummal?

A kvantumvilágban az adatok kvantumbitekben kódolhatók, amelyeket kvantumszámítógéppel hoznak létre. A kvantum-internet egyszerű értelemben magában foglalja a kvantumbitek küldését több, fizikailag elkülönített kvantumeszköz hálózatán keresztül. A kvantumkommunikációban központi szerepet játszik az a tény, hogy a kvantummechanika alaptörvényeit kiaknázó kvantumbitek nagyon eltérően viselkednek a klasszikus bitekhet képest. A kvantumbit, vagy másnéven qubit, a kvantum-információelméletben az információ alapegységét jelöli, vagy a kvantumszámítógépekben a bit megfelelője. A kvantumbitek ugyan nem használhatók az általunk ismert adatok küldésére, mint például az e-mailek és a WhatsApp üzenetek, azonban a különleges "viselkedésük" miatt hatalmas lehetőségeket nyitnak meg más alkalmazásokban.

Ez a fotonikus számítógép 200 másodperc alatt elvégzett egy olyan számítást, amely egy átlagos szuperszámítógépnek 2,5 milliárd évig tartana Forrás: Hansen Zhong

Akár áttörtést is hozhat a kvantum-internet

Az egyik legizgalmasabb út, amelyben a kvantum-internet áttörést hozhat, az a kiberbiztonság.A legtöbb klasszikus kommunikáció biztonsága napjainkban, a kulcsok létrehozásának algoritmusán alapszik. Ezért a kutatók arra törekednek, hogy ezt a kommunikációs folyamatot "kvantummá" tegyék, amely a remények szerint lehetetlenné tenné a hackertámadást.

Ezenkívül, a kvantum-internettel megvalósítható lenne a hatalmas mennyiségű adatcsere felgyorsítása, valamint nagyszabású, illetve számításigénye kísérletek elvégzése a természettudományokban. A kvantumszámítógépek gyorsasága felülmúlja a ma létező legjobb szuperszámítógépeket is. A tudósok döntő többsége egyetért abban, hogy a kvantum internet kétségtelenül nagyon hosszú távú projekt, de felbecsülhetetlen tudományos eredményekkel kecsegtet.

Illusztráció Forrás: Google

Az olyan cégek, mint az IBM és a Google, jelenleg minél nagyobb kvantumszámítógépek gyártásán versenyeznek, és az IBM nemrégiban bejelentette, hogy 2023-ig megépít egy 1000 kvantumbites kvantumszámítógépet. A Google pedig válaszul közölte, hogy 10 éven belül egymillió kvantumbites számítógépet alkot.