Az Oregoni Állami Egyetem tudósai által végzett új kutatás szerint a földterületek termelékenységét növelheti a juhok legeltetésének és a napenergia-termelésnek ugyanazon a földterületen történő kombinálása.

A vizsgálat során összehasonlították a juhok növekedésének mértékét a napelemekkel ellátott legelőkön és a hagyományos legelőkön egyaránt - idézi a magyarmezogazdasag.hu a Phys.org cikkét, amely a Frontier in Sustainable Food Systems című folyóiratban megjelent tanulmány alapján készült.

A napelemes legelőkön összességében kevesebb, de jobb minőségű takarmányt találtak az állatok, emellett egyenlő mértékben híztak, és a napenergiával történő energiatermelés növelte a legelő termelékenységét is.

A napelemek állatjóléti szempontok szerint is kedvezőek, mivel árnyékot biztosítanak a juhoknak, valamint a legeltetéssel nem kell kaszálást végezni vagy gyomirtószereket alkalmazni, ami többletmunkát és pluszköltséget igényel.

Így néz ki egy jól táplált juhForrás: Flickr/daniMu

Korábbi kutatások során megállapították, hogy egyes növényeknek, különösen az árnyékot kedvelő fajtáknak nagyobb a terméshozama a napelemekkel kombinálva.

Ugyanakkor a teljes megtérülés körülbelül azonos napelemes és napelem nélküli legeltetés során, és ezek a számítások nem veszik figyelembe a napelemek által termelt energiát" - mondta Serkan Ates, az Oregoni Állami egyetem adjunktusa. "És ha a rendszert úgy tervezzük, hogy maximalizálja a termelést, akkor valószínűleg még jobb számokat kapunk" - tette hozzá.