Továbbra is erős maradhat a kereslet az ingatlanpiacon

Beindult a lakáspiac? 5 tanács, amelyet ingatlanvásárlás előtt érdemes megfogadnod!, otthon
Vágólapra másolva!
A Duna House ingatlanközvetítő hálózatnak készített reprezentatív kutatás alapján a 18-79 év közötti lakosság több mint negyedének aktuálisan van, vagy az elkövetkezendő egy évben lesz ingatlanügylete. A válaszadók 16 százaléka ingatlant vásárolna a következő időszakban, amely azt mutatja, hogy az eddig tapasztalt erős érdeklődés az év hátralévő részében is megmarad. Az ingatlant vásárlók legnagyobb része hitelt és vagy otthonteremtési támogatást is felvenne, amelyről az ügyfelek bevallása szerint több mint harmaduknak nincsen naprakész információja.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanpiac kínálati oldalát vizsgálva kiderült, hogy a felmérésben megkérdezettek 7 százaléka próbálja jelenleg értékesíteni lakását, továbbá 8 százalék az elkövetkezendő 12 hónapban tervezi mindezt. Az ingatlant eladók számára fontos szempont, hogy a megfelelő vásárlót találják meg a lehető legmagasabb eladási összegért, ezért szívesen vesznek igénybe szakértői segítséget ingatlan értékesítő személyében.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője elmondta:

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A vevők közül legtöbben azért szeretnének lakást vásárolni, mivel megváltoztak az ingatlannal szembeni igényeik. A második helyen indokként a lakáseladás hátterében az örökségből származó lakástól vagy háztól való megválás szerepel.

A vásárlók 50 százalék feletti arányban vennének fel hitelt, valamint a negyede otthonteremtési támogatást is igénybe venne. A banki hitelben gondolkodók 76 százaléka érzi szükségesnek pénzügyi szakértő alkalmazását a hitelügyintézésben.

Az omnibuszos kutatást a Reacty Digital online panelen végezte 2021 májusában 1000 fős mintán korra, nemre, iskolai végzettségre és régióra reprezentatívan.