A magyar kormány folytatja az adócsökkentést

TÁLLAI András
Budapest, 2020. november 30. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Magyarország nem járul hozzá semmilyen adóemeléshez, így a globális minimumadó bevezetéséhez sem - mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a magyar kormány folytatja az adócsökkentést: jövőre ismét csökken a munkáltatók adója, miközben személyijövedelemadó-mentességhez jutnak a 25 évnél fiatalabb munkavállalók.

Ez a két intézkedés önmagában évi több mint háromszázmilliárd forintot hagy a gazdaságban

- hangsúlyozta.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ugyanakkor megjegyezte: míg a magyar kormány a terhek mérséklésével indítja újra a gazdaságot, addig a nemzetközi színtér egyik legfontosabb törekvése, az úgynevezett globális minimumadó kialakítása adóemelést szorgalmaz, és az elképzelést az amerikai elnök is támogatja. A szabály megalkotásának alapgondolata eredetileg az volt, hogy az államok egységes szabályok mentén adóztathassák meg a digitális óriásvállalatokat, de ma már inkább arról van szó, hogy egységes minimumkulcsot határozzanak meg a társasági adózásban. Joe Biden kormánya a közelmúltban 21 százalékot emlegetett lehetséges globális adókulcsként, és efféle szabályrendszeren a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet is dolgozik - írta a lap.

Tállai András leszögezte: Magyarország nem járul hozzá semmilyen globális adó bevezetéséhez.

- fogalmazott.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország nem mond le gazdasági szuverenitásának egyik legfontosabb eleméről, az adómeghatározás jogáról. Úgy vélte, a globális minimumadó ötlete több magas adót szedő gazdasági nagyhatalomnak is érdekében áll, mert számukra hátrányos a nemzetközi adóverseny, gondot jelentenek nekik az átlátható szabályokat kialakító és érdemi fejlődést felmutató, de alacsony adókat szedő államok.

- mondta Tállai András.