Egy indiai hitelminősítő ügynökség szerint az ország pozitív gazdasági növekedést produkálhatott a január-márciusi időszakban. Ez pedig elég jó hír lenne az ázsiai óriás számára, tekintve, hogy a Statisztikai Hivatal kétszámjegyű csökkenéssel számolt. Mi több, az egész világgazdaság számára fontos, hogy India gazdasága minél hamarabb talpra álljon.

India a koronavírus-válság ellenére is elkerülhette a recessziót a 2021-es negyedik pénzügyi negyedévben. A januártól márciusig tartó időszakban ugyanis 2 százalékos lehetett a GDP-növekedése – írja az RT.com az indiai ICRA hitelminősítő előrejelzése alapján.

Ez pedig hatalmas meglepetésnek számítana, mivel az indiai Statisztikai Hivatal korábban kétszámjegyű GDP-csökkenéssel számolt a negyedéves időszakra.

Növekedést várnak

Az ügynökség vezető közgazdásza, Aditi Nayar kiemelte, a decemberi negyedévben 0,40 százalékos volt bővülés, vagyis még javulhatott is a növekedési adat a legutóbbi időszakban. A szervezet szerint az úgynevezett bruttó hozzáadott érték (GVA) növekedése 3 százalékos lehetett a negyedik pénzügyi negyedévben, ami szintén javulás volna a megelőző három hónapban mért 1 százalékos bővüléshez képest.

Az egész világgazdaság várja India talpra állásátForrás: AFP/NurPhoto/Nasir Kachroo

A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy a relatíve kedvező növekedési várakozás elsősorban a kormányzati támogatásoknak köszönhető. Ha pedig bejönnének az ICRA számításai, az igen kedvező hír lenne az indiai gazdaság számára, amely az elmúlt időszakban hatalmas nehézségekkel küzdött a koronavírus-járvány miatt.

Az ebben a negyedévben véget érő indiai pénzügyi év egészére az ICRA 7,3 százalékos GDP-csökkenést vár. Ehhez kellene is a 2 százalékos negyedik negyedéves növekedés, mivel eddig a 2021-es pénzügyi év mérlege 8,45 százalékos zsugorodás. Ennek jelentős részét az első pénzügyi negyedév adta 23,9 százalékos zuhanással, majd a második negyedévben 7,5 százalékosra mérséklődött a csökkenés, amit az említett 0,40 százalékos növekedés követett a harmadik pénzügyi negyedévben.

Mélyülő válságot vagy gyors erősödést hoz az év?

A nagy kérdés viszont az lesz, hogy alakul a 2022-es pénzügyi év - ami nem a naptári évet fedi le - az indiai gazdaságban. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) februári előrejelzése ugyanis azzal számolt, hogy a vártnál erősebb lehet a gazdasági felpattanás, és összejöhet a 11,5 százalékos növekedés. Ez pedig azt jelentené, hogy India lenne az egyetlen olyan gazdaság, amely a 2021-es naptári évben kétszámjegyű növekedést produkálna.

Az indiai gazdaság felpattanására pedig nemcsak Indiának, de az egész világgazdaságnak nagy szüksége lenne. Nemrég ugyanis jelentek már meg olyan elemzések, amelyek azt hangsúlyozták, hogy az indiai gazdaság beszakadása komoly károkat okoz számos iparágban, beleértve a pénzügyi szolgáltatásokat, a globális szállítmányozást, valamint a ruha- és gyógyszeripart. Emellett olyan vesztesei is vannak az indiai gyengélkedésnek, mint a kereskedelmi tengerhajózás, ugyanis az indiai járványhelyzet komoly globális tengerészhiányt okoz.

Komoly gazdasági visszaesést hozott a járvány az indiai gazdaságbanForrás: AFP/Prakash Mathema

Közben a nyersanyagpiacot sem kerülték el az indiai hatások. Május elején épp az indiai csökkenő olajkereslet miatt gyengült az olajár. India ugyanis elég nagy hatással volt a piacra ahhoz, hogy ezzel negatívan ellensúlyozni tudta az USA-ból és Kínából érkező keresleti fellendülést.

Ráadásul nemrég az is kiderült, hogy a gazdag indiaiak egyenesen menekültek az országból a járványveszély miatt. A magánrepülőket üzemeltető cégek foglalásai az egekbe szöktek, ahogy az indiai gazdagok igyekeztek olyan helyekre menekülni, mint Thaiföld vagy Dubaj.

Következésképpen, a járványhelyzet javulása mellett Indiának és az egész világgazdaságnak nagy szüksége lenne az ország gazdasági felpattanására. A következő időszakban kiderül, sikerül-e összehozni a bravúrt.