Irán fővárosában, Teheránban, de más nagyvárosokban is jelentős áramkimaradásokat okoz az illegális kriptobányászat, amely a szárazság következtében visszaeső villamosenergia-termelés miatt lassan áthidalhatatlan problémákat idéz elő az ország áramellátásában. A helyzet olyan súlyos, hogy már a koronavírus-vakcinák hűtve tárolása is veszélybe került.

Reza Ardakanian, az ország energiaipari minisztere beszámolt arról, hogy az elmúlt évben egymillióval nőtt az új áramfelhasználók száma. Ez egyrészt az ipari termelés felfutásának, másrészt a kriptobányászat növekvő energiaigényének tudható be. Ennek következtében jelentősen megemelkedett az ország áramfogyasztása - írja a Bloomberg.

S hogy mekkora terhet jelentenek valójában az illegális kriptobányászok, akkor értjük meg igazán, ha tudjuk, hogy Iránban az energiafelhasználás növekményének mindössze 16 százaléka tulajdonítható az engedéllyel rendelkező bányászoknak.

Az iráni illetékesek a kevés csapadékot és az idő előtt beköszöntött, különösen forró nyarat is felelőssé teszik a kialakult helyzetért, hiszen emiatt kevesebb vizet tudnak felhasználni a vízerőművek a villamosenergia-termeléshez.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

A hatóságok mindenesetre igyekeznek lekapcsolni az ország áramellátását veszélyeztető illegális kriptobányászokat, hogy így elkerülhetővé tegyék az áramkimaradásokat. A hatósági embereknek azonban nem csak nehéz feladatuk van a felkutatásukban, hanem még az is előfordult, hogy rájuk lőttek, amikor megpróbáltak felszámolni egy-egy ilyen illegális kriptobányát.

Ez a válságos helyzet ráadásul akkor állt elő, amikor Irán megpróbál megegyezésre jutni a világ nagyhatalmaival, hogy feloldják az ellene hozott szankciókat az atomprogramja miatt.