Óriási gyárat építene Nagy-Britanniában a Nissan

Nissan Leaf Connected To A Charger NISSAN charger charging plugged plugged in plug-in plug in supercharger e-car e-vechcle e vechicle ev e-cehicle CAR CABLE connector conected conection charge parking place
Nissan Leaf - a full electric plug-in vehicle or EV, connected to Energy company charger near the Auchan shopping mall on a dedicated to the EV's parking place in a green color is seen in Gdansk, Poland on 23 October 2019 (Photo by Michal Fludra/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Hatalmas beruházásra készül Nagy-Britanniában a Nissan. A japán vállalat ugyanis az elektromos autók akkumulátorainak gyártását pörgetné föl egy, Sunderlandbe tervezett gigagyárban.
Vágólapra másolva!

A Nissan több tízmillió fontos támogatást kér a brit kormánytól ahhoz, hogy felépítse a Sunderlandbe tervezett gigagyárát, ahol elektromos autók akkumulátorait gyártanák – írja a The Guardian. Az üzem a vállalat már most is működő sunderlandi telephelyén épülne meg, és 2024-ben nyitná meg a kapuit.

A tervek szerint a gigagyár évente akár 200 000 akkumulátort is képes lenne előállítani, a működésért pedig a kínai akkumulátorgyártó Envision AESC felelne.

Az évi 6 gigawattórás (GWh) tervezett akkumulátor-kapacitás legyártása messze meghaladná a jelenlegi sunderlandi gyár kapacitását, amely mindössze 1,9 GW. Összevetésképpen, az üzem még mindig messze eltörpülne a Tesla nevadai gigagyárának teljesítménye mögött, melynek kapacitása 35 GWh.

A Nissan európai szereplése azonban már most is igen erős. A Leaf modellje ugyanis a kontinens legnépszerűbb elektromos autója, melyhez épp a sunderlandi gyárban állítanak elő akkumulátorokat.

Hatalmas gyárat építene Nagy-Britanniában a Nissan Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Emellett izgalmas helyzet állhat elő a brit akkumulátorgyártásban, ha a Tesla is beszáll a képbe. A múlt héten ugyanis felröppentek olyan híresztelések, hogy Elon Musk cége vizsgálja egy gigagyár építésének lehetőségét Somersetben. A pletykák azt követően kezdtek keringeni, hogy Musk ellátogatott az Egyesült Királyságba. A Tesla eddig nem kommentálta a spekulációkat.

Közben a szigetország általában is igyekszik belehúzni az elektromos autókhoz kötődő infrastruktúrák fejlesztésébe.

Az Ofgem energiapiaci szabályozó szerv ezen a héten közölte, hogy 300.000 új elektromos autó töltőállomást terveznek létrehozni az Egyesült Királyságban.

A 300 millió fontos beruházási terv ezzel megháromszorozná a jelenlegi kapacitást.

Ez azonban csak egy szelete annak az összesen 40 milliárd font méretűre becsült beruházási tervnek, melynek keretében az ország jelentősen javítaná az elektromos autókhoz kapcsolódó infrastruktúráját.