A 2022-es költségvetés, az újraindítás költségvetése, amelyben kiemelten fontos célként szerepelnek többek között a béremelési programok, főként a közszolgálatban dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülése - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken a kormány közösségi oldalán megosztott videóban.

Bodó Sándor hangsúlyozta, a jövő évi költségvetés minden elindított életpályaprogram, illetve meghozott bérintézkedés végrehajtására fedezetet nyújt.

Ezek közül kiemelte, hogy a rendvédelmi ágazatban a civil állománynál és a honvédelmi ágazatban jövőre 5 százalékos béremelés lesz.

A felsőoktatási modellváltásban részt vevő intézményeknél a béremelés mértéke 15 százalékos lesz, míg az egészségügyben idén indult, az orvosok több évig tartó, átfogó béremelési programja is folytatódik  - sorolta az államtitkár, hozzátéve, hogy az egészségügyi szakdolgozók "tervszerű keresetemelése" is biztosított a jövő évi költségvetésben.

Béremelés (illusztráció)Forrás: 123rf

"A kormány emellett lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben további ágazatokban foglalkoztatotti csoportokban előre nem tervezett bérintézkedésekről születik döntés, akkor annak fedezete megteremthető legyen a jövő évi költségvetésben" - fogalmazott Bodó Sándor.