Rekordot dönthetnek idén az amerikai bankok

Wall Street
(FILES) This file photo taken on January 7, 2016 shows the corner of Wall and Broad Street across from the New York Stock Exchange. Wall Street stocks jumped to fresh records August 5, 2016 after the Labor Department reported the US economy added 255,000 jobs in July, well above analysts' expectations. The S&P 500 reached a new intraday high following the report, which also boosted the job figures for May and June. Analysts had expected 185,000 new jobs in July. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
Rekordot dönthetnek idén az amerikai banki profitok, ahogy a világgazdaság lendületesen áll talpra a koronavírus-járvány nehézségeiből. A kimagasló teljesítményt emellett a pénzügyi piacok szárnyalása is megtámogatja.
Vágólapra másolva!

Soha nem látott nyereségekkel fejezhetik be az idei évet az amerikai bankok, köszönhetően a világgazdaság általános talpra állásának, illetve a pénzügyi piacok szárnyalásának – mondta a CNBC-nek Tim Adams, az Institute of International Finance iparági szervezet vezetője.

A szakember szerint a gazdasági fellendülés támogatja a banki hitelezést, a befektetői aktivitás pedig a bankok kereskedelmi bevételeit pörgeti föl.

Adams hozzátette, a bankok részvényei is igen erősen teljesítenek, ami szerinte indokolt, ha megnézzük a mögöttes gazdasági teljesítményt.

Az amerikai bankrészvények közül a legnagyobb vállalatok jelentős kétszámjegyű emelkedéseket produkáltak eddig 2021-ben. A Goldman Sachs papírja 40,8 százalékot, míg a Bank of America és a JPMorgan részvényei 40,4, illetve 29,3 százalékot izmosodtak a csütörtöki zárásig.

Örülhetnek a nagybankok a világgazdaság felfutásának Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Hörhager

Az amerikai nagybankok többsége a múlt hónapban tette közzé a legutóbbi negyedéves gyorsjelentését, és a legtöbb pénzintézet lenyomta az elemzői a várakozásokat.

Adams is hangsúlyozta azonban, hogy izgalmas kérdés lesz az amerikai infláció jövője, valamint a jegybank szerepét betöltő Fed esetleges kamatemelése. Az elmúlt időszakban ugyanis sokan attól kezdtek tartani, hogy komolyabb inflációs hullám csaphat le, részben a gazdasági fellendülés miatti túlhevülés, részben a számos iparágban kialakult kínálati hiányok miatt.

Mindazonáltal Adams úgy látja, a Fed kivárhat bármilyen szigorítással, mert csak akkor kezdi meg hűteni a gazdaságot, amikor az már nagyon szükséges.

Másfelől a szakértő szerint inkább időszakos, mintsem tartós inflációs nyomásra kell számítani, vagyis ez várhatóan nem fogja alapjaiban felborítani a gazdasági pályát, tehát a bankok nyereségeire sem gyakorol majd érdemi negatív hatást.