Megkezdi a nyári ellenőrzéseket az adóhatóság

NAV, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ellenőrzés, illusztráció
Budapest, 2018. április 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága Kutyakiképző Központja a főváros IX. kerületében 2018. április 5-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a május 21-én kezdődött 22. héten.
Vágólapra másolva!

Kiemelt ellenőrzési témakörök

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai 2021 májusától a kivás adózókat ellenőrzik. A NAV munkatársai elsősorban a foglalkoztatottak után érvényesíthető kedvezményeket, az elhatárolt veszteséget, illetve az új beruházások elszámolását vizsgálják.

Helyszíni ellenőrzések

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai május 25. és június 4. között Budapesten az építőanyagot, valamint barkácsfelszereléseket értékesítő vállalkozásokat ellenőrzik.

Az adóellenőrök a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai

  • június 2-án (szerdán) Sükösdön

vizsgálják az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják. Különösen azok számíthatnak ellenőrzésre, akiknél az online pénztárgépek bevételi adatai azt indokolják.

Az egész nyári időszakot tekintve pedig a NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai júniusban, júliusban és augusztusban a zöldség- és gyümölcs-kiskereskedőket ellenőrzik.

Az adóellenőrök elsősorban a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését vizsgálják, továbbá nyomon követik a bevételek alakulását is.

Ellenőrzések Kiskunhalason

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai május 31. és június 11. között Kiskunhalason az online pénztárgép használatára kötelezetteket ellenőrzik.

Az adóellenőrök elsősorban a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését vizsgálják, továbbá nyomon követik a bevételek alakulását is.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai május 31. és június 6. között

  • szerdán Pécsett, a hús- és hentesáru üzletekben,
  • csütörtökön Magyaregregyen, Szászváron és Mázán az élelmiszerboltokban,
  • pénteken pedig szintén Pécsett, az autómosókban, autókozmetikákban végeznek ellenőrzéseket.

A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek értékesítését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is.

A megye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását ellenőrzik.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai június 3-án az ónodi országos kirakodóvásáron ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését a kereskedőknél, vendéglátóknál és szolgáltatóknál.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai június 1. és 2. között a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát és a foglalkoztatottak bejelentését ellenőrzik.

A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 22. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • május 31. (hétfő) Jászberény és környéke,
  • június 1. (kedd) Kunszentmárton és környéke,
  • június 2. (szerda) Tiszafüred és környéke,
  • június 3. (csütörtök) Szolnok és környéke,
  • június 4. (péntek) Martfű és környéke.

Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

A megye építkezésein továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást. A közzétett adatok nem zárják ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai május 25. és június 4. között a zöldség- és gyümölcskereskedőket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága május 31. és június 5. között az alábbi területeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • május 31. (hétfő) Salgótarjáni járás,
  • június 1. (kedd) Balassagyarmati járás,
  • június 2. (szerda) Pásztói járás,
  • június 3. (csütörtök) Rétsági járás,
  • június 4. (péntek) Bátonyterenyei járás,
  • június 5. (szombat) Szécsényi járás.

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a hús- és hentesáruüzletekben. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, továbbá a pénztárgép éves felülvizsgálatának elvégeztetését.

Az adóellenőrök a hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek vizsgálatokat.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 22. héten az alábbi helyszíneken végez ellenőrzéseket:

  • turkálókban, használt termékeket forgalmazóknál,
  • „100 forintos" üzletekben,
  • építkezéseken.

A vizsgálatok a megye teljes területét érintik. A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.

A közzétett információk nem zárják ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársai március 8. és 12. között az ételkiszállítók nyugta- és számlaadását és online pénztárgépeik szabályszerű üzemeltetését vizsgálják.

A megye építkezésein továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást. A revizorok a hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek ellenőrzéseket.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai május 31. és június 4. között a ruhaboltokat ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az árukészletek eredetét.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • 05.31. Dunaföldvár
  • 06.01. Paks
  • 06.02. Tamási
  • 06.03. Bonyhád
  • 06.04. Bátaszék

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek NAV-ellenőrzések.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai május 31. és június 4. között a zöldség- és gyümölcsárusokat, valamint az építőiparban dolgozókat ellenőrzik az alábbi járásokban:

  • május 31. (hétfő) Balatonfüred és környéke,
  • június 1. (kedd) Veszprém és környéke,
  • június 2. (szerda) Pápa és környéke,
  • június 3. (csütörtök) Tapolca és környéke,
  • június 4. (péntek) Ajka és környéke.

A NAV ellenőrei a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai május 21. és június 21. között a szezonálisgyümölcs-kereskedőknél végeznek ellenőrzéseket.

A revizorok a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét vizsgálják.

A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.