Egészen különös, szinte már krimibe illő események zajlottak le a kritpovaluta-piacon, mindössze 24 óra alatt. Egy DubaiCoin nevű kriptovaluta árfolyama ugyanis hatalmas szárnyalásnak indult, miután elterjedt a befektetők körében, hogy Dubaj városa áll mögötte. Aztán jött a hidegzuhany, amikor ezt a városvezetés cáfolta, a kriptovaluta árfolyama pedig összeomlott.

Akik eddig is úgy gondolták, hogy a kriptovaluták valójában csak veszélyforrást jelentenek a globális pénzügyi rendszerben, azokat nem a DubaiCoin különös története fogja meggyőzni az ellenkezőjéről. A kriptovaluta árfolyama ugyanis mindössze 24 órán belül hatalmas mozgásokat produkált, mégpedig szinte krimibe illő okok miatt – írja az RT.com.

A történet lényege, hogy megjelent egy új kritpovaluta a piacon, DubaiCoin néven. A név pedig sokak számára magától értetődő volt, és gyorsan el is terjedt az internetes fórumokon, hogy Dubaj városa áll mögötte, pontosabban az Egyesült Arab Emírségekben működő ArabianChain Technology nevű vállalat.

Ez pedig elég is volt a befektetőknek, hogy lecsapjanak a (vélt) lehetőségre. A token árfolyama hirtelen 0,17 dollárról 1,13 dollárra erősödött csütörtökön, ami több mint 1000 százalékos drágulásnak felelt meg. Ráadásul úgy, hogy mindeközben az olyan nagyobb kriptovaluták, mint a bitcoin, az ether, vagy az eredetileg viccnek induló dogecoin egyaránt 10 százalék körüli eséseket produkáltak.

Dubajra hivatkozva emelték a magasba egy kriptovaluta árfolyamát a befektetők. Nagy hiba voltForrás: ONLY FRANCE/BEAUVIR-ANA/ ONLYWORLD.NET/Beauvir-Ana

A DubPay nevű weboldalon közölte a „hírt", hogy a DubaiCoin a jövőben egyfajta hivatalos digitális valutaként funkcionálhat majd Dubajban, amellyel széles körben lehet árukat és szolgáltatásokat vásárolni az online és offline piacon egyaránt. Az oldalon azt írták, hogy egy olyan digitális fizetőeszközről van szó, amelyet egyszerre felügyel a város maga és az arra kijelölt pénzügyi szereplők.

Aztán jött a hidegzuhany. A DubaiCoin felfutására időközben ugyanis felfigyelt a Dubai Electronic Security Center nevű biztonsági felügyeleti szerv, amely figyelmeztetést adott ki a befektetőknek, hogy szó sincs ilyen fejlesztésről, az ezzel kapcsolatos híreket közlő weboldal pedig valótlanságot állít.

Az állami felügyeleti szerv hozzátette, a DubaiCoinnak semmi köze nincs Dubaj városához.Közben a hírbe hozott ArabianChain is közleményt adott ki arról, hogy teljesen hamisak a kriptovalutával kapcsolatos, a weboldalon olvasható állítások.

Nem meglepő, hogy a DubaiCoin árfolyama gyorsan össze is omlott, majd a hivatalos figyelmeztetések és közlemények után hamar le is vették a tokent a kriptovaluta-piacot követő platformokról.