A magyar kormány – figyelembe véve többek között az élethosszig tartó tanulás és a felnőttképzés kiemelt fontosságát – 2020 augusztusában döntött arról, hogy 2021 tavaszától a diákhitelhez hasonló kedvezményes képzési hitel konstrukciókkal segíti a megújult szak- és felnőttképzés rendszerét és az abban részt vevőket. A részletekről Magyar Pétert, a Diákhitel Központ vezetőjét kérdeztük. 

A Diákhitel Központ Zrt. speciális állami, „not-for profit" intézményként éppen 20 éve segíti a felsőoktatásba bejutó fiatalokat abban, hogy pénzügyi akadályok ne hátráltassák őket felsőfokú tanulmányaik elvégzésében – mondta Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója az Origónak. A vezérigazgató kiemelte, hogy  20 év alatt több mint 500 ezer hallgató élt körülbelül 500 milliárd forint értékű diákhitel adta kedvezményes lehetőséggel.  A diákhitelt igénylő hallgatók több mint 50 százaléka nyilatkozott úgy, hogy diákhitelek nélkül nem tudta volna elkezdeni vagy befejezni felsőfokú tanulmányait.

Esélyegyenlőség

Egy friss kutatás szerint a magyarok 50 százaléka kész arra, hogy a munkahelyük megtartása, vagy magasabb fizetés érdekében átképezze magát – tette hozzá. Ezért is biztosak benne, hogy nagy kereslet lesz a május 31-től elérhető új szak- és felnőttképzési hitelek iránt. Már csak esélyegyenlőségi okokból is indokolt, hogy a felsőoktatásban tanulóknál nehezebb anyagi körülmények közül érkezők is hozzájuthassanak a diákhitelekkel szinte azonos feltételekkel a kedvezményes lehetőségekhez. Bíznak benne, hogy az új termékek jelentősen növelni fogják a szak- és felnőttképzések népszerűségét és ezáltal sikerül betölteni a hiányszakmákat, valamint tovább javítani a pozitív munkaerőpiaci számokat, mindezzel pedig sikerül hozzájárulni a magyar gazdaság újraindításához.

A magyar kormány – figyelembe véve többek között az élethosszig tartó tanulás és a felnőttképzés kiemelt fontosságát – 2020 augusztusában döntött arról, hogy 2021 tavaszától a diákhitelhez hasonló kedvezményes képzési hitel konstrukciókkal segíti a megújult szak- és felnőttképzés rendszerét és az abban részt vevőket. 

Jelenleg mintegy 120 ezer ember tanul szak- és felnőttképzésben, de kutatások szerint a képzési hiteleknek is köszönhetően jóval többen lépnek majd be erre a területre. Idén 30 ezres igénylés is érkezhet a Diákhitel Központhoz - mondta Magyar Péter. A legfőbb cél, hogy minél többen tudják elvégezni azokat a képzéseket, amikre eddig anyagi okok miatt nem volt lehetőségük.

A felnőttképzésben részt vevők is igényelhetnek május 31-től DiákhiteltForrás: Shutterstock

Pontos kondíciók

A Képzési Hitel1 termék a képzésben részt vevők számára szabad felhasználású hitelként érhető el a képzés teljes ideje alatt. A kedvezményes, 1,99 százalékon elérhető hitel akár havi 150 ezer forintig is igényelhető – fejtette ki a Diákhitel Központ vezetője. 18 és 55 év között lehet majd a képzési hiteleket igényelni. A képzés befejezését követően a 4. hónapban kell elkezdeni a törlesztést, az ügyfél döntése szerint 1 és 10 év közötti futamidővel. Fontos, hogy csakúgy, mint a diákhiteleknél, a képzési hitelek igénylésénél sincsenek rejtett költségek, hitelbírálati díj, nincs szükség se kezesre, se fedezetre, a Társaság nem végez hitelbírálatot.

A Diákhitel Központ vezetője szólt arról is, hogy a Képzési Hitel2 termék a képzésben részt vevők számára kizárólag a képzési díj megfizetésére érhető el a képzés teljes ideje alatt. Az állami támogatásnak köszönhetően a kamatmentes (0 százalékos) hitel összegének maximuma a képzési díj összege, de legfeljebb 500 ezer forint lehet. 

A diákhitelek esetében alkalmazott családi kedvezmények a képzési hitelek esetében is elérhetők, melyek közül a legfontosabb, hogy ha egy családban a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, úgy az édesanya képzési hitelének 50 százalékát elengedjük, a harmadik gyermek megszületése esetén pedig az édesanya teljes képzési hiteltartozása elengedésre kerül – mondta Magyar Péter.

Átjárhatóság

A most bevezetésre kerülő termék bármikor ingyenesen elő- vagy végtörleszthető - mondta a vezérigazgató. Emlékeztetett arra is, hogy 2022. január 1-től a 25 éven aluliak szja-mentességet kapnak, és így ezen hitelek törlesztése is lényegesen könnyebb lesz a fiataloknak. Nagyon fontos szempont volt a kormány számára az is, hogy a képzési és a diákhitelrendszer átjárható legyen a jövőben - tette hozzá. Amennyiben valaki a felnőttképzés után egyetemre akar menni és korábban igényelt képzési hitelt, úgy a felsőoktatási jogviszony idejére szünetel a törlesztési kötelezettsége és felveheti akár a diákhitelt is. És ugyanez fordítva is igaz, ha valaki egy felsőoktatási diplomával a zsebében szeretne felnőttképzésben részt venni, akkor a tanulmányai idejére nem kell a diákhitelek törlesztése miatt aggódnia. Az egyetlen limit, hogy szabad felhasználású képzési és diákhitelek összege nem haladhatja meg a 8,25 millió forintot - mondta Magyar Péter. 

A képzési hiteleket könnyedén, online lehet igényelni, ügyfélkapus azonosítással, sem személyes jelenlétre, sem papíralapú dokumentumok benyújtására nincs szükség. 

A Diákhitel Központ vezetője kiemelte, hogy a diákhitelek esetében nagyon jók a törlesztési mutatók, alig 1% körül van a bedőlt hitelek aránya. Míg korábban 10 felett volt az átlagos törlesztési idő, addig ez mostanra 6 évre csökkent. Mindez az utóbbi 5 évben tapasztalt rendkívül dinamikus átlagbér emelkedésnek, másrészt a mélyponton lévő munkanélküliségnek is köszönhető a vezérigazgató szerint. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy diplomával rendelkező fiatal kezdő fizetése épp a duplája a vele hasonló korú, középfokú végzettséggel rendelkező társáénál. Egyre többen ismerik fel, hogy a tudásba fektetni mindig érdemes!