A Total olaj- és gázipari óriás TotalEnergies néven kezdené meg a profilváltást, melynek során a vállalat egyre inkább ellépne a megújuló energiaforrások felé.

A Total részvényesei nagy többséggel bólintottak rá a vállalat profilváltására, amivel elkezdődhet a cég nyitása a megújuló energiaforrások felé, immáron a TotalEnergies márkanév alatt – írja a BBC. A Total célkitűzése, hogy vezető szereplő legyen a zöld energiák piacán – mondta Patrick Pouyanné, a Total vezérigazgatója. A menedzsment még februárban jelentette be a profilváltásra vonatkozó terveit.

A francia társaság döntése nem meglepő, tekintve, hogy az elmúlt időszakban számos nagy energiacég jelezte az átállási szándékát, ahogy a befektetők és a szabályozó hatóságok felől is egyre nagyobb nyomás alá kerültek.

A napokban például egy kis hedge fund befektető kiharcolta, hogy lecseréljenek két tagot az Exxon amerikai igazgatótanácsában, elérve ezzel, hogy a vállalat megváltoztassa a klímaváltozással kapcsolatos üzletpolitikáját.

A Total is megindul a megújuló energiforrások feléForrás: AFP/Rodger Bosch

Szintén fontos hír volt, hogy egy holland bíróság arra kötelezte a Royal Dutch Shellt, hogy a cég által tervezettnél korábban vágja vissza a károsanyag-kibocsátását.

A Total egyébként a világ negyedik legnagyobb magánkézben lévő olaj- és gázkitermelő vállalata, és a célja szerint 2050-re érnék el a teljes karbonsemlegességet. Részben úgy, hogy egyre nagyobb mértékben ruháznak be nap- és szélenergiával összefüggő projektekbe.

A részvényesi közgyűlésen azonban több olyan befektető is volt, aki azért kritizálta a menedzsmentet, hogy túl hosszú időre tervezik az átállást. A javaslatot végül több mint 90 százalékos támogatással fogadták el.

Noha a célkitűzések megvalósítási üteme lassúnak tűnhet, de azt is látni kell, hogy a vezető európai cégek átállása messze meghaladja például az észak-amerikai vállalatok ütemét. Miközben tehát az olyan nagy cégek, mint a Total vagy a BP, valóban lemaradásban vannak a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseihez képest, még mindig előrébb járnak, mint a Shell vagy az észak-amerikai versenytársaik – mondta Mike Coffin, a Carbon Tracker nevű olaj- és gázipari agytröszt vezető elemzője.