Dollármilliókért kutatták eddig az UFO-kat, de ennél is többe kerülhet, ha bizonyítják a létezésüket

UFO
A rejtélyes repülő tárgyról az USS Omaha infrakamerájával készített felvétel
Vágólapra másolva!
Az utóbbi hónapokban több olyan felvétel látott napvilágot, melyet az amerikai haditengerészet készített, állítólag a földönkívüliekről. A nyilvánosság hosszú évek óta tartó nyomásának engedve, az Egyesült Államok kormányának várva várt jelentése az UFO-észlelésekről, eddig rejtegetett, hosszú időre titkosított információkról, akár már június 1-jén napvilágra kerülhet - legalábbis hamarosan lejár a nyilvánosságra hozatalra korábban adott jogszabályi határidő, és a legutolsó információk szerint, a hónapban biztosan érkezni fog a régóta várt riport. Nem véletlenül övezi hatalmas várakozás a beszámolót, hiszen ha csupán az USA kormánya által létrehozott kutatócsoportok működési költségeit összegezzük, már akkor is dollár százmillliókra rúgnak az adófizetők pénzéből elköltött összegek. Az UFO-jelenségnek - teljesen függetlenül attól, ki mit gondol a földönkívüli civilizációknak tulajdonított járművek valódiságáról és az azokat megörökítő dokumentumokról - ugyanakkor számos érdekes pénzügyi vonatkozása is van, túl azon, hogy mennyibe kerül a repülő objektumok utáni hajsza. Ezekből mutatunk be néhányat.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Hírszerzés igazgatója és a honvédelmi miniszter várhatóan júniusban hozza nyilvánosságra Amerikában az UFO-jelentéseket. A június elejére ígért jelentést az eddigi minősített katonai aktákból állítják össze. Habár egyelőre nem tudni, milyen következtetést vonnak le a dokumentum összeállítói a jelentésben szereplő információkból, mindenesetre várhatóan sok, eddig titkos feljegyzést hoznak majd nyilvánosságra olyan jelenségekről, melyeket földönkívülieknek tulajdonítanak.

Kik vagy mik azok az UFO-k?

Az angol Undentified Flying Object, vagyis az azonosítatlan repülő tárgy kifejezésből származó UFO betűszó az 1950-es, 1960-as évektől kibontakozó sci-fi irodalomnak és filmeknek köszönhetően vált a földönkívüli civilizációk titokzatos űrhajóinak szinonimájává, összefüggésben a II. világháború utáni állítólagos UFO-észlelésekkel.

Az amerikai katonai repülési szakzsargonban meghonosodott UFO kifejezést a pilóták, illetve a légi irányítás azokra a repülés közben vizuálisan vagy radarral észlelt objektumokra használták, amelyeknek eredménytelen maradt az azonosítása.

Drága UFO-kutató programok

Az ufókeresés és az Egyesült Államok kormánya közötti kapcsolat nem új keletű. 1948-ban kezdődött az Egyesült Államok Légierő Project Sign nevű programjával, amelynek nevét később Project Grudge-re változtatták, majd 1953-ban két évtizedre a Project Blue Book ("Kék könyv" projekt) lett az elnevezés.

Az UFO-kal kapcsolatos adatok elemzésének célja annak a kiderítése volt, hogy vajon az UFO-k veszélyeztetik-e az amerikai nemzetbiztonságot.

A kutatók eleinte azt feltételezték, hogy a megfigyelt azonosíthatatlan repülő tárgyak szovjet titkos fegyverek lehetnek, azonban ezt a feltevést később elvetették.

1968-ban az elhíresült Condon-jelentést a Colorado Egyetem 'UFO Project' nevű csoportja tette közzé, amelyet az Egyesült Államok Légierejeje finanszírozott 1966 és 1968 között. Az Edward Condon fizikus irányításával készült munka a Project Blue Book (Kék könyv Projekt) és a civil UFO-kutató csoportok aktái alapján arra a következtetésre jutott, hogy az ufók - bármik is azok - nem jelentenek veszélyt a nemzetbiztonságra, és az azonosítatlan észlelések alapján nincs mód annak megállapítására, hogy az ufók földön kívüli eredetűek-e.

A Nevadában fekvő híres szupertitkos katonai kísérleti telep, az 51-es körzet határát jelző tábla. A pletykák szerint a bázis területén őrzik a roswelli ufó maradványait. Forrás: Origo

Az 1970-es és 1980-as években a CIA az észlelésekkel összefüggő jelenségeket vizsgált, például a parapszichológia tárgykörébe tartozó jelenségeket, illetve az észlelések pszichés hatásait.

A SETI

A SETI egy általános rövidítés, amely a földönkívüli intelligencia keresésére utaló kifejezés, egy több tudományterületet integráló diszciplína.

A SETI-kísérleteket végző tudósok bizonyítékokat keresnek nem csupán a máshol zajló életre, hanem más csillagrendszerek intelligens lényeire is.

A klasszikus SETI alapjait az 1960-as években fektették le. Bár egyesek úgy gondolják, hogy a földönkívüliek a fejlett technológiájukkal esetleg ide tudnak jönni, ez a legtöbb tudós körében nem népszerű ötlet. Következésképpen, a programban főként rádióteleszkópokra támaszkodtak - hatalmas antennákra, amelyek rendkívül érzékeny és speciális vevőkkel vannak felszerelve, és főként e nagy antennák használatával próbálták lehallgatni az idegenek által sugárzott rádiójeleket, eddig eredménytelenül.

Az 1984-ben létrejött nonprofit szervezetben, a SETI Intézetben John Billingham, a kaliforniai Mountain View-ban, a NASA Ames kutatóközpontjában dolgozó brit orvos indította el a projektet. (A programba valamilvel később, 1999-ben civilek is bekapcsolódhattak, akik számítógépük épp szabad kapacitásait ajánlották fel arra, hogy azok segítségével a rádióteleszkópok fogta jelekben idegen eredet után kutassanak.) A SETI Intézet az évek során elképesztő összegű finanszírozást kapott az amerikai államtól és olyan kormányzati intézményektől, mint a NASA, kutatási támogatások formájában.

A földönkívüli létezés kutatására évi 12 millió dolláros költségkeretet különítettek el.

Ez az inflációt figyelembe véve napjainkban mintegy 31 millió dollárt, több mint 9 milliárd forintot jelentene, kizárólag egy vagy több vélt, földön kívüli civilizáció kutatására. Történt ez az elhatározás egy olyan időszakban, amikor a tudománynak hála, a világűrről alkotott tudás rohamosan szélesebbé, nagyobbá vált. A közel tíz évig tartó előkészületek után, azonban 1993-ban az Egyesült Államok Szenátusának szavazásával lemondták a finanszírozást, pont amikor a kutatók megkezdték az égbolt felmérését.

Azóta az Egyesült Államokban az összes SETI-t magánadományokból finanszírozták.

Ez azonban nem az egyetlen kutatási program, mely kapcsolatba hozható a lehetséges földönkívüli élet kutatásával. Az 1998-ban alapított NASA Asztrobiológiai Intézet az űrügynökségen belüli számos projekt egyike. Célja annak vizsgálata, hogy vajon a kozmoszban másutt is létezik-e élet. A tudósok főként a Marson, illetve az Europa és az Enceladus holdak jeges héja alatt vizsgálódnak.

A Pentagon pedig 2007-ben indította el a saját „azonosítatlan légi jelenségek" vizsgálatait célzó programját, az Advanced Aerospace Threat Identification Programot (AATIP).

Állítólag létezik egy 490 oldalas jelentés, amely részletezi ennek a programnak az eredményeit, bár ezt még nem tették közzé. A program 2007 és 2012 között működött, és 22 millió dollárba került.

A hírek szerint a Pentagon-projektre elköltött pénz elsősorban egy Robert Bigelow nevű milliárdos repülőgép-mágnáshoz került, aki a NASA-val együttműködő repüléstechnikai kutatócéget vezet. A program hivatalos megszűnése ellenére a titkos kutatásokat vélhetően mégsem adták fel. Ezt az is mutatja, hogy az amerikai védelmi minisztérium tavaly hivatalosan is nyilvánosságra hozott három rövid, azonosítatlan repülő tárgyakról szóló videót. Valószínűleg pont ezek a felvételek késztették David L. Norquist akkori hadügyminiszter-helyettest, hogy

2020. augusztus 4-én jóváhagyja egy azonosítatlan légi jelenségek (UAP) munkacsoport (UAPTF) létrehozását.

A Védelmi Minisztérium azért alapította az UAPTF-et, hogy fényt derítsen az UAP-ok eredetére és okára. Az Egyesült Államok kormányának titkosított ufóprogramjáért felelős Azonosítatlan Légi Jelenségek Munkacsoport (UAPTF) a haditengerészet hírszerzésének berkein belül működik.

A Pentagon épülete Washingtonban Forrás: AFP/Staff

A katonai ügynökségek elsődleges célja azonban nem az, hogy intelligens idegenek után kutassanak, hanem annak a meghatározása, hogy vajon ezek a titokzatos tárgyak vagy „idegen űrjárművek" potenciális veszélyt jelentenek-e az Egyesült Államok nemzetbiztonságára.

A munkacsoport feladata az UAP-ok felderítése, elemzése és katalogizálása valamint az, hogy kivizsgáljon minden ezekkel kapcsolatos bejelentést.

Cikkünk nem ért véget, lapozzon a folytatásért! A második oldalon arról is olvashat, milyen gazdasági hatásai lennének annak, ha váratlanul felbukkannának a földönkívüliek!