Csodálatos képek érkeztek virágzó zalai mákültetvényekről, képes összeállításunkban ezeket mutatjuk most meg. Magyarországon mind az étkezési, mind az ipari célú máktermesztésnek (utóbbi fő felhasználási területe a hazánkban megszűnt morfingyártás) igen szigorú szabályai vannak. A szakma várakozásai szerint az étkezési célú felhasználás nagy jövő előtt áll Magyarországon.

Az ipari mákra folyamatos a morfingyárak kereslete, a piaca sokkal kiszámíthatóbban alakul, mint az étkezési máké. Mégis erősen visszaszorult a hazai termesztése, ami mögött a hazai morfingyártás megszűnése áll. A mák mégsem tűnt el. Az utóbbi években az étkezési fajták vettek nagy lendületet, mutatja be a témáról szóló összeállításában a MezőHír.

A máktermelés gyakorlatilag Európára és Törökországra korlátozódik a világban. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adatai szerint 2018-ban a törökországi termelés adta a megterelt szemmennyiség 36 százalékát (27 ezer tonna). Az EU-n belül azonban a csehek az elsők: a világtermelés 18-19 százalékával (14,5 ezer tonna) büszkélkedhetnek. Továbbá ők a világpiac legnagyobb szereplői: a teljes termésük 80 százalékát a globális piacon értékesítik – ezzel el is döntve az étkezési mák árát. Magyarország a világtermelés 5-6 százalékát mondhatja magáénak, de ezzel is az 5-6. legjelentősebb termelőnek és világpiaci szereplőnek számítunk. Nálunk az iparimák-termelésnek vannak nagyobb hagyományai, ahogy a franciáknál és a spanyoloknál is ez dominál. 

Nézze meg képeinket a virágzó zalai mákföldekről!

Kattintson a képre!Forrás: MTI/Varga György