A nagyvárosokat évszázadokon át egy ország növekedése, fejlődése szempontjából fontos előfeltételének tekintették. A világtörténelemben sokáig a gazdasági siker és a politikai dominancia szempontjából kulcsfontosságúnak tartották, hogy akár birodalmat is lehessen építeni egy város körül. Galériás összeállításunkban azokat az ókori településeket mutatjuk be, amelyek évszázadokon át a gazdaság központjai voltak.

A legelső városok az őskor végén, valamint az ókor elején, körülbelül 5-10 ezer évvel ezelőtt létesültek. Stratégiai jelentőségű, illetve kereskedelmi útvonalak mentén, folyók, kikötők vagy épp bányák közelében alapították azokat. A városok méretének növekedésével a hatalmuk is nőtt és az uralkodók gyakran a városépítészetet használták a hatalomról, a gazdagságról, a legitimitásról és más ideológiai témákról szóló üzenetek közlésére. A vidéki élet régi rendszere, amelyben az emberi közösségek a földdel való kapcsolattól függtek, a városi központok felemelkedésével megváltozott. A várossal együtt jött a központosított állam, a társadalmi osztályok hierarchiája, a munkamegosztás, a szervezett vallás, a monumentális építkezés, a művészet, az új találmányok és felfedezések szerepe.

A történészek a Közel-Keletet (a termékeny félhold területét) tekintik az emberi civilizáció bölcsőjének, így nem véletlen, hogy a mai metropoliszok őseinek tekinthető települések nagy része is ebben a régióban épült meg. Az egykori virágzó városokat azonban, gyakran alaposan megtépázták az évszázadok, évezredek és csak töredékük rendelkezik ma is jelentősebb gazdasággal. Főként a víz vagy más erőforrás hiánya, és a háborúk vezettek az ókori nagyvárosok tündöklésének a végéhez vagy épp az eltűnésükhöz. Képes összeállításunkban megmutatjuk az ókor néhány azóta világhírnévre szert tett települését, és azt is, hogy milyen képet mutatnak napjainkban.

Kattintson a képre, hogy lássa az ókori városokat, akkor és ma!

Kattintson a képre, hogy lássa, hogy néztek ki az egykori csodavárosok akkor és ma!Forrás: © Collection Roger-Viollet via AFP