Ezért kezdtek szárnyalásba a kínai pelenka- és játékgyártó cégek részvényei

Kína háromgyermekes politikája növeli a játék- és pelenkagyártók részvényeit, Kína, üzlet, gyerek
(210417) -- XINGTAI, April 17, 2021 (Xinhua) -- Traders select products at the International Bicycles, Baby Strollers and Toys Fair in Pingxiang County, north China's Hebei Province on April 17, 2021. The 14th China North (Pingxiang) International Bicycles, Baby Strollers and Toys Fair kicked off in Pingxiang on Saturday. The three-day event, organized both online and offline, has attracted more than 1,500 travelling traders from different provinces and cities. (Xinhua/Luo Xuefeng) (Photo by Luo Xuefeng / XINHUA / Xinhua via AFP)
Vágólapra másolva!
A kínai játékgyártók, pelenkagyártók és csecsemőtápszereket gyártó vállalatok részvényei immár a második napja szárnyalnak, köszönhetően annak, hogy a háromgyerekes politika bevezetésével a befektetők a haszonszerzés érdekében ilyen kategóriájú részvények tömegébe kezdtek invesztálni. A részleteket a Reuters hírügynökség közölte.
Vágólapra másolva!

Kína bejelentése, miszerint a házaspárok a korábbi két gyermek helyett akár három gyermeket is vállalhatnak,

a brókercégek elemzőit is (talán elhamarkodottan) arra késztette, hogy részvényeket ajánljanak,

annak ellenére, hogy széles körben elterjedt az a nézet, hogy a politikai váltás nem lesz hirtelen hatással az ország csökkenő születési rátájára. Peking döntése mögött egyébként a rohamosan elöregedő kínai társadalom jelensége áll, amely azzal fenyeget, hogy idővel nem lesz elegendő a munkaképes korú népesség nagysága a gazdasági teljesítmény fenntartásához.

Bárhogy is, a játékgyártó Goldlok Holdings (Guangdong) Co részvényei már második napja a 10 százalékos napi határérték fölé ugrottak, akárcsak a Jinfa Labi Maternity & Baby Articles Co részvényei.

Más, játékbabákkal kapcsolatos részvények is szárnyaltak, köztük a tejporgyártó Beingmate Co, a babatermékeket gyártó Shanghai Aiyingshi Co és a kisgyermekgondozási eszközöket gyártó Ningbo David Medical Device Co.

Játékáruház Kínában Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Luo Xuefeng

Hu Yunlong, egy pekingi székhelyű fedezeti alapkezelő szerint

az ilyen részvények éles emelkedése "rövid távú spekuláció" eredménye,

azonnali hatásai vállalati szinten csupán korlátozottak.

Kína azért oldotta fel a születési korlátozást, hogy elhárítsa a gyorsan öregedő népességéből eredő, gazdaságát fenyegető kockázatokat. Elemzők szerint azonban a politika önmagában nem valószínű, hogy elősegíti a több gyermek vállalását a házaspárok részéről, mivel

a gyermekgondozási költségek nagyon magasak az országban.


Xu Qi, a Guosheng Securities befektetési tanácsadója szerint viszont a paplanokat és párnákat is gyártó lakástextil termékekre szakosodott vállalatok és a gyermekruhákat varró cégek jelentős profitra tehetnek szert az új politika révén.

Kínai gyermekruházati bolt Forrás: AFP/NurPhoto/Vernon Yuen

A Thinker Agricultural Machinery Co Ltd rizsbetakarító gépeket gyártó vállalat képviselője hangsúlyozta, hogy az új irányelv az ő zsebükbe is termelhet hasznot, hiszen a népesség növekedése növeli a gabonafogyasztást, és az aratógépek iránti keresletet is. Ennek az előfeltétele azonban az, hogy a családok valóban vállalják a harmadik gyermeket is.