A kínai játékgyártók, pelenkagyártók és csecsemőtápszereket gyártó vállalatok részvényei immár a második napja szárnyalnak, köszönhetően annak, hogy a háromgyerekes politika bevezetésével a befektetők a haszonszerzés érdekében ilyen kategóriájú részvények tömegébe kezdtek invesztálni. A részleteket a Reuters hírügynökség közölte.

Kína bejelentése, miszerint a házaspárok a korábbi két gyermek helyett akár három gyermeket is vállalhatnak, a brókercégek elemzőit is (talán elhamarkodottan) arra késztette, hogy részvényeket ajánljanak, annak ellenére, hogy széles körben elterjedt az a nézet, hogy a politikai váltás nem lesz hirtelen hatással az ország csökkenő születési rátájára. Peking döntése mögött egyébként a rohamosan elöregedő kínai társadalom jelensége áll, amely azzal fenyeget, hogy idővel nem lesz elegendő a munkaképes korú népesség nagysága a gazdasági teljesítmény fenntartásához.

Bárhogy is, a játékgyártó Goldlok Holdings (Guangdong) Co részvényei már második napja a 10 százalékos napi határérték fölé ugrottak, akárcsak a Jinfa Labi Maternity & Baby Articles Co részvényei.

Más, játékbabákkal kapcsolatos részvények is szárnyaltak, köztük a tejporgyártó Beingmate Co, a babatermékeket gyártó Shanghai Aiyingshi Co és a kisgyermekgondozási eszközöket gyártó Ningbo David Medical Device Co. 

Játékáruház KínábanForrás: AFP/Xinhua News Agency/Luo Xuefeng

Hu Yunlong, egy pekingi székhelyű fedezeti alapkezelő szerint az ilyen részvények éles emelkedése "rövid távú spekuláció" eredménye, azonnali hatásai vállalati szinten csupán korlátozottak.

Kína azért oldotta fel a születési korlátozást, hogy elhárítsa a gyorsan öregedő népességéből eredő, gazdaságát fenyegető kockázatokat. Elemzők szerint azonban a politika önmagában nem valószínű, hogy elősegíti a több gyermek vállalását a házaspárok részéről, mivel

a gyermekgondozási költségek nagyon magasak az országban.
Xu Qi, a Guosheng Securities befektetési tanácsadója szerint viszont a paplanokat és párnákat is gyártó lakástextil termékekre szakosodott vállalatok és a gyermekruhákat varró cégek jelentős profitra tehetnek szert az új politika révén.

Kínai gyermekruházati boltForrás: AFP/NurPhoto/Vernon Yuen

A Thinker Agricultural Machinery Co Ltd rizsbetakarító gépeket gyártó vállalat képviselője hangsúlyozta, hogy az új irányelv az ő zsebükbe is termelhet hasznot, hiszen a népesség növekedése növeli a gabonafogyasztást, és az aratógépek iránti keresletet is. Ennek az előfeltétele azonban az, hogy a családok valóban vállalják a harmadik gyermeket is.