Huszonkét vállalkozás nyert támogatást a Magyar multi programban

GYÖRGY László
Budapest, 2020. szeptember 21. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára beszédet mond a Magyar multi program oklevélátadó ünnepségén a budapesti Millenáris Parkban található IFKA Elektromobilitás Látogatóközpontban 2020. szeptember 21-én. Összesen 7,6 milliárd forint értékben 37 vállalkozás nyert támogatást a programban. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Huszonkét jelentős növekedési potenciállal rendelkező vállalkozás összesen közel 7 milliárd forint fejlesztési támogatásban részesült a Magyar multi programban, az Európai Unió támogatásával.
Vágólapra másolva!

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban meghirdetett pályázat nyerteseinek szóló okleveleket György László, az Innovációs és Technológiai minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára adta át szerdán Budapesten.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára beszédet mond a Magyar multi program 2020-as oklevélátadó ünnepségén Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A politikus közölte: azok az országok sikeresek, amelyek patrióta gazdaságpolitikát folytattak az elmúlt 120 évben, megvannak a maguk multinacionális vállalatai, amelyek otthonuknak tekintik a hazájukat.

- emelte ki.

Az államtitkár rámutatott: azok a multik, amelyek otthonuknak tekintik a hazájukat, érdekeltek az ország felvirágoztatásában és abban, hogy munkát adjanak másoknak. Ezek a társaságok úgy hoznak döntéseket, hogy az otthonukat jelentő közegből indulnak ki, és nem csak a pénzügyi szempontok számítanak számukra.

Felidézte:

a második világháborúig Magyarországon is voltak ilyen multinacionális társaságok, ám a történelem elsodorta őket.

Jött 45 év kommunizmus, majd négy év rövid megszakítással húsz év nemzeti karaktert és történetiséget nem ismerő neoliberális gazdaságpolitika. Ezt követően, 2010 óta nyílt lehetőség ezen vállalkozások támogatására - fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy eddig 59 vállalkozás jutott támogatáshoz a Magyar multi program keretében, összesen 14,4 milliárd forint értékben. A programot a gazdaság járvány utáni újra nyitása keretében tovább folytatják, kibővített 100 milliárd forintos keretösszeggel - jelezte.

A magyar multikra annál is inkább szükség van, mert a tapasztalatok szerint ezek a vállalkozások négyszer olyan mértékben gyarapodnak, mint az ország nemzeti összterméke, vagyis húzzák magukkal a gazdaságot - hangsúlyozta György László.