Az Európai Központi Bank szerdai közleménye szerint a digitális euró létrehozása növelheti a közös valuta nemzetközi státuszát azáltal, hogy megkönnyíti annak fizetésre vagy megtakarításra való használatát. A részletekkel a ChannelNewsAsia jelentkezett.

Mivel az euró évek óta stagnál, 2020-ban pedig a koronavírus-járvány miatt kissé vissza is esett, az Európai Bizottság a valuta megmentése érdekében célul tűzte ki annak euróövezeten kívüli használatának fellendítését.

Az EKB szerint a digitális euró növelheti az euró vonzerejét, bár az euróövezet gazdaságának egészsége és mérete fontosabb.

A biztonság, az alacsony tranzakciós költségek és a kötési hatások megkönnyíthetik a valuta nemzetközi elfogadását" - jelentette ki az EKB.

A digitális euró elérhetővé tétele a zónán kívüliek számára azonban kockázatokkal is járna, például kaput nyithatna a pénzmosás előtt, vagy válság idején megkönnyíthetné a gyengébb valuták befutását.

Euró bankjegyekForrás: Picture-Alliance/AFP/Waltraud Grubitzsch

Az EKB szerint ezeket a digitális valuta kialakítása során kezelni lehetne, például úgy, hogy az egyes állampolgárok által birtokolható mennyiségre felső határt szabnának, vagy kötelezővé tennék a nyilvánosságra hozatalt.

Az átláthatóság vagy a szelektív adatvédelem lehetővé tenné a jobb megfelelés és a "know-your-customer" ellenőrzések végrehajtását, ezáltal a tiltott fizetési forgalom ellenőrzését, például a nagy összegű tranzakciók esetében" – tette hozzá az EKB.

Ezek a biztosítékok erősítenék a digitális euró hírnevét és hitelességét, véli az EKB.

Az euró tavaly a globális devizatartalékok alig 22 százalékát tette ki, ami messze elmarad az amerikai dollár 59 százalékos részesedésétől.

Az EKB hivatalosan még nem döntött arról, hogy bevezetné-e a digitális eurót, és ez várhatóan négy – öt évnél hamarabb nem is realizálódhat.