Digitális euróval pörgetnék fel az európai gazdasági övezetet

Új 100 és 200 euró bankjegy
02 March 2019, Saxony, Leipzig: At the Central German Trade Fair at the Leipzig Exhibition Centre, an employee at the Deutsche Bundesbank stand will be holding 200 and 100 new banknotes in her hand, which will be issued in the Euro Series from 28 May 2019. The handicraft fair takes place from 23.02.-03.03.2019 in combination with the fair "Haus- Garten- Freizeit". Photo: Waltraud Grubitzsch/ZB
Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank szerdai közleménye szerint a digitális euró létrehozása növelheti a közös valuta nemzetközi státuszát azáltal, hogy megkönnyíti annak fizetésre vagy megtakarításra való használatát. A részletekkel a ChannelNewsAsia jelentkezett.
Vágólapra másolva!

Mivel az euró évek óta stagnál, 2020-ban pedig a koronavírus-járvány miatt kissé vissza is esett, az Európai Bizottság a valuta megmentése érdekében célul tűzte ki annak euróövezeten kívüli használatának fellendítését.

Az EKB szerint a digitális euró növelheti az euró vonzerejét,

bár az euróövezet gazdaságának egészsége és mérete fontosabb.

- jelentette ki az EKB.

A digitális euró elérhetővé tétele a zónán kívüliek számára azonban kockázatokkal is járna, például kaput nyithatna a pénzmosás előtt, vagy válság idején megkönnyíthetné a gyengébb valuták befutását.

Euró bankjegyek Forrás: Picture-Alliance/AFP/Waltraud Grubitzsch

Az EKB szerint ezeket a digitális valuta kialakítása során kezelni lehetne, például úgy, hogy az egyes állampolgárok által birtokolható mennyiségre felső határt szabnának, vagy kötelezővé tennék a nyilvánosságra hozatalt.

– tette hozzá az EKB.

Ezek a biztosítékok erősítenék a digitális euró hírnevét és hitelességét, véli az EKB.

Az euró tavaly a globális devizatartalékok alig 22 százalékát tette ki, ami messze elmarad az amerikai dollár 59 százalékos részesedésétől.

Az EKB hivatalosan még nem döntött arról, hogy bevezetné-e a digitális eurót, és ez várhatóan négy – öt évnél hamarabb nem is realizálódhat.