Az energiaszektorba irányuló globális beruházások mértéke idén 10 százalékkal bővülhet, és majdnem elérheti a 2000 milliárd dollárt – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentéséből.

Jelentősen nőhet idén az energiaiparba irányuló globális befektetések mértéke. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2021-es éves jelentése szerint a 10 százalékos várható növekedésnek köszönhetően a globális beruházások összértéke 1900 milliárd dollárt tehet ki ebben az évben – írja az Oilprice.com.

Mindeközben az energiakereslet is igen jelentős felpattanást produkálhat. Az IEA úgy számol, hogy 4,6 százalékkal bővül majd a globális kereslet, ami jelentős fordulat lenne a tavalyi 4 százalékos zsugorodás után.

Az erőművekkel összefüggő beruházások 5 százalékkal, 820 milliárd dollárra nőhetnek, és nem meglepő módon a megújuló energiaforrások adhatják a növekedés jelentős részét – 530 milliárd dollárt. A fennmaradó rész az energiatárolást, illetve a hálózatok fejlesztését érinti.

Az olaj- és gázipari feltárásokba irányuló beruházások 10 százalékkal bővülhetnek 2021-ben, elsősorban a keresletnövekedésnek, illetve a magasabb olaj- és gázáraknak köszönhetően. Az IEA azonban megjegyezte, ezen a területen várhatóan nem tud visszapattanni a beruházások mértéke a járvány előtti szintre.

energia, villamos energia, villanyáramForrás: AFP

A fentiek mellett további 740 milliárd dollárnyi tőke áramolhat a tiszta energiákkal összefüggő technológiákba és a hatékonyságfejlesztésbe. A szervezet itt hangsúlyozta, ez még mindig messze elmarad attól, amire szükség lenne a kívánatos klímacélok eléréséhez. Hozzátették, a tiszta energiára fordított beruházások mértékének meg kellene duplázódnia a 2020-as években ahhoz, hogy tartani lehessen a globális felmelegedéssel összefüggő célkitűzéseket.

Az IEA jelentéséből kiderül továbbá, hogy az energiaszektorba irányuló beruházások nagyon változatos képeket mutatnak egyes országok között. A fejlett gazdaságok beruházási aktivitása ugyanis lendületesen pattant vissza a járvány időszakában tapasztalt zuhanás után, míg a feltörekvő gazdaságok komoly lemaradásban vannak.

Ráadásul – teszi hozzá az IEA – a feltörekvő gazdaságok erőforrásai is korlátozottabbak, ami azt eredményezi, hogy a várakozások szerint ez az országcsoport (Kínát leszámítva) csupán a globális energiaipari beruházások harmadát adja majd idén. Ha pedig csak a tiszta energiaforrásokba irányuló beruházásokat nézzük, akkor a globális mérték mindössze ötödét adhatják a feltörekvő gazdaságok.