Odafigyeléssel lehet csökkenteni az ingatlanvásárlásnál jelentkező költségeket

hitel kalkulátor számológép
A hitelfelvétel egy komoly döntés, ezért érdemes minden eshetőséget átgondolni, mielőtt belevágunk.
Vágólapra másolva!
Az ingatlan adásvétel legnagyobb és egyben legfontosabb költsége az ingatlan vételára, azonban számos olyan egyéb, direkt és indirekt költség is felmerül, amivel gyakran nem számolnak a vevők és így az sem merül fel, hogy ezeket a kiadásokat kis körültekintéssel, ha elkerülni nem is, de csökkenteni mindenképpen lehetne. Az OTP Ingatlanpont szakértője számba vette az ingatlanvásárlás kapcsán a vevő oldalán felmerülő kiadásokat és tippeket ad ahhoz, hogy hogyan lehet ezeket, akár jelentős mértékben is csökkenteni.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanvásárlás kapcsán a legjelentősebb kiadás mindig a vételár, azonban számos további költség is felmerül a vevő oldalán, amire nem árt időben felkészülni és előzetes költségvetést készíteni. A kiadások számbavétele segít pontosan meghatározni azt, hogy mekkora terhet jelent az új ingatlan megvásárlása és már ekkor számba lehet venni azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével az adásvétellel járó kiadásokat csökkenthetjük.

– mondta Becz Attila, az OTP Ingatlanpont Budapest II. Szépvölgyi úti iroda vezető értékesítési tanácsadója.

Díjak, illeték, hitel és egyéb költségek

A vételár mellett az ingatlanvásárlás kötelező költsége az általában fél és egy százalék közötti ügyvédi díj, amit minden esetben a vevő fizet. Az ügyvéd személye szabadon választható, de a legalacsonyabb díj mellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy az adott ügyvéd mekkora tapasztalattal rendelkezik az ingatlan adásvétel területén és vállalja-e a letét kezelését.

Az ingatlanvásárlás kötelező költsége az általában fél és egy százalék közötti ügyvédi díj, amit minden esetben a vevő fizet. Forrás: Shutterstock

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mitől reped az ingatlan fala, szeretnénk meggyőződni a felhasznált anyagok minőségéről, vagy nagyobb szabású, falak mozgatásával járó felújítást tervezünk, akkor lakásvásárlás esetében is érdemes, sőt javasolt konzultálni egy statikussal. A jó statikus nemcsak feltárja a problémákat, hanem megoldási javaslatot is ad ezekre. Emellett figyeljünk arra is, hogy a szakember ne csak tanácsot adjon, hanem statikai szakvéleményt is készítsen, ami akár az adásvételi szerződés mellékletét is képezheti, rögzítve az ingatlan valós állapotát, védve az eladót és a vevőt is a későbbi peres kérdésektől és költségektől.

Minden ingatlanvásárlás esetén kötelező az ingatlanszerzési illeték megfizetése, ennek mértéke az ingatlan forgalmi értékének 4 százaléka.

Bizonyos esetekben csökkenthető az illeték mértéke vagy a vevő mentesülhet is a fizetési kötelezettség alól, például ha CSOK igénybevételével vásárol, illetve a házastársak közötti vagy egyenes ági rokonok közti adásvétel is illetékmentes. Így az adott adásvételnél igénybe vehető kedvezményekről érdemes jogi, illetve ingatlanszakértőnél előzetesen tájékozódni.

Bizonyos esetekben csökkenthető az illeték mértéke vagy a vevő mentesülhet is a fizetési kötelezettség alól Forrás: Dreamstime

Szintén a vevőt terhelik a költözés és esetleges felújítás költségei. A költöztetés esetén elsőre a legolcsóbbnak tűnő megoldás, ha családunk, barátaink segítségét vesszük ehhez igénybe, de a legbiztosabb, ha egy profi költöztető cégre bízzuk magunkat, főleg, ha terjedelmes bútorokat kell mozgatni vagy nincs lift az épületben. Az építőanyagok árának drasztikus növekedése és az egyre jellemzőbb szakemberhiány miatt már egy kisebb felújítás is elérheti a milliós nagyságrendet, így mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy az ingatlanközvetítő cégek általában kiterjedt kivitelezői kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, így valószínűleg jobb áron és rövidebb idő alatt fognak megbízható szakembereket találni, mintha önmagunk vágnánk bele a keresésbe.

"Jelenleg Magyarországon annyira sokféle és sokrétű, ingatlanhoz kapcsolódó támogatás vehető igénybe, hogy nem elvárható az, hogy minden vevő tisztában legyen a lehetőségeivel. Még akkor is érdemes feltérképezni a rendelkezésre álló támogatási konstrukciókat, ha az ingatlan teljes vételára rendelkezésre áll. Az ingatlanszakértők pontosan fel tudják mérni, hogy az adott ingatlan esetében és a vevő körülményei alapján milyen támogatások vehetőek igénybe" – tette hozzá az OTP Ingatlanpont tanácsadója.

Az ingatlanhitel kapcsán az egyszeri költségek mellett a legnagyobb költség a havi szinten fizetendő törlesztőrészlet és kamat, ezért

érdemes alaposan körüljárni azt, hogy milyen konstrukciók érhetőek el és előzetes értékbecslést kérni a pénzintézettől, hogy már a szerződéskötés előtt tisztában legyünk azzal, hogy a kiválasztott ingatlan megfelelő fedezet-e a bank számára és a folyósított hitel elegendő lesz-e az ingatlan vételárának megfizetésére.

A hitelfelvétel egy komoly döntés, ezért érdemes minden eshetőséget átgondolni, mielőtt belevágunk. Fotó / Shutterstock

A pénzügyi vagy ingatlanszakértő segíthet összehasonlítani az egyes pénzintézetek ajánlatait, megtalálni a számunkra legkedvezőbbet és esetenként jobb konstrukciókat is elérhetnek, mintha mi keresnénk fel az adott bankot.

Az időnk is pénz

Az idő pénz, így szintén jelentős, bár összegszerűen nehezen kifejezhető körülmény az, hogy mennyire gördülékenyen zajlik vagy legrosszabb esetben meghiúsul-e az adásvétel. Ilyen körülmény lehet külföldi partner esetén a nyelvi korlát, illetve az eladó és vevő közötti vélt vagy valós nézeteltérés. Ezek feloldásban szintén megoldás lehet egy ingatlanszakértő bevonása, aki a két fél közti moderálással gyorsíthatja az adásvétel folyamatát és így csökkenti a kiadásokat. Ugyanilyen áttételesen jelentkező költség az ingatlan keresésére fordított idő, amikor érdemes mérlegelni azt, hogy a saját munka- és/vagy szabadidőnket fordítjuk erre vagy megbízunk vele egy szakértőt.