Lezárult a Szerencsejáték Zrt. és a Salva Vita Alapítvány „Adj Egy Ötöst!" elnevezésű közös iskolai szemléletformáló programja, amely a fogyatékossággal élők integrációját segítette elő a felsőtagozatos és középiskolai diákok körében az elmúlt években. A 2019/20-as iskolai időszakban a járvány ellenére is összesen 115 oktatási intézményből jelentkeztek pályaművekkel a diákok. A hazai kezdeményezéssikerét jól mutatja, hogy 2017-es indulása óta összesen több mint 6200 érdeklődőtanár és tanuló vett részt közvetlenül a programban, és közel 300 iskola töltötte fel programtervét. A kezdeményezés több mint 28 ezer embert ért el összességében: diákokat, pedagógusokat, szülőket, testvéreket, családtagokat, a pályázók oktatási intézményeinek közösségét.

Az Európai Lottószövetséggel együttműködve, a régióban elsőként a Szerencsejáték Zrt. által meghonosított "Adj Egy Ötöst!" kezdeményezés célja, hogy a gyermekek személyes élményeken keresztül minél fiatalabb korban találkozzanak a fogyatékosság ügyével annak érdekében, hogy később nyitott és elfogadó felnőttekké váljanak.

IllusztrációForrás: MTI/Róka László

2019 szeptemberében immár harmadik alkalommal nyílt meg az „Adj Egy Ötöst!" program a tanárok és diákok számára. Ebben a pályázati ciklusban kimagaslóan sok, több mint 100 iskola csatlakozott a Szerencsejáték Zrt. pályázati kezdeményezéséhez és küldték meg programterveiket. A kialakult járványhelyzet ugyan megnehezítette a személyes kontaktusokra épülő pályaművek megvalósítását, a zsűri azonban így is összesen 36 iskola megvalósított projektjét tudta értékelni, közülük pedig - a 2019/20-as iskolai időszakban - 5 nyertest választott.

A 10-19 éves fiatalok igazán egyedi ötletekkel lepték meg a zsűrit, így a nyertesek között szerepelt a kreatív karácsonyi ajándék készítés, az álarcosbál vetélkedőn, táncos partin, valamint zenés előadáson való részvétel, a hulladékgazdálkodással kapcsolatos több alkalmas programsorozat, valamint a közös alkotás is. A nyertes osztályok, azaz a jászberényi „Értékes vagy!", az orosházi „Szemléletformálók", a kecskeméti „Segítő kezek",az üllői „Csodacsapat" és a magyarbólyi „Táncunkban a szívünk" lelkes csapata egyenként 400.000 forint összegű díjazásban részesültek, míg a felkészítő tanárok lelkiismeretes munkájuk elismeréseként 50.000 forint könyvvásárlási utalványt kaptak. A pályaművek értékelését és elbírálását szakmai zsűri végezte, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa, a Szerencsejáték Zrt. karitatív hálózata és a Salva Vita Alapítvány képviselői részvételével.

Az "Adj Egy Ötöst!" program 2017 óta évről évre egyre népszerűbbnek bizonyult az iskolások és a tanárok körében, hiszen míg az első tanévben 78 csoport töltött fel programtervet, addig 2018/19-ben már 103, a 2019/20-as időszakban pedig 115 iskola jelentkezett pályaművekkel, valamint az érintettek száma - tágabb családi és iskolai környezet - is több mint a duplájára nőtt az évek során, írja közleményében a vállalat.

Az Adj Egy Ötöst! programmal kapcsolatos további információkat a www.adjegyotost.hu, valamint ezen a weboldalon olvashatnak.