Nyilvános a lista az egyik áruházlánc nevével visszaélő csalókról

Lidl
A LIDL sign is seen in Munich. Lidl Stiftung & Co. KG formerly Schwarz Unternehmenstreuhand KG, is a German global discount supermarket chain, based in Neckarsulm, Germany, that operates over 10,000 stores across Europe and the United States. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Lidl Magyarország közleményben figyelmezteti vásárlóit arra, hogy a közösségi oldalakon megnövekedett a vállalat nevében történő visszaélések száma.
Vágólapra másolva!

A cég a csalások kivédése érdekében a következőket ajánlja vásárlói figyelmébe:

"Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy az utóbbi időszakban rendkívül megnövekedett a közösségimédia-felületeken a Lidl Magyarország nevében történő online visszaélések száma, amelyekben márkánk védjegyeit, valamint szolgáltatásait – így pl. a Lidl logót vagy éppen az újonnan bevezetett Lidl Plus alkalmazást – felhasználva igyekeznek megtéveszteni a vásárlóinkat.

Ezen megtévesztő oldalak és profilok közös jegyei, hogy a hamis oldalakat vállalatunk logóját, valamint egyéb márkajegyeit felhasználva hozzák létre, hogy azok hitelességét erősítsék. Emellett a vállalat nevét felhasználva nevezik el őket, abban minimális módosítást téve (így pl. ékezetek kihagyása, extra betűk beillesztése).

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

További gyanúra adhat okot, ha a meghirdetett nyereményjátékok, illetve a csaló oldalak által kezdeményezett privát üzenetek szövegezése helytelen nyelvezettel megírt, feltehetően fordítóprogrammal készített szöveget tartalmaz, emellett egy külső oldalra vezet és regisztrációra, személyes, valamint bankkártyaadatok megadására szólítja fel a felhasználót a nyeremény fejében.

- írják.

A vállalat a Facebook-oldalán, valamint Instagram-oldalán további információkat közöl arról, hogy milyen ismertetőjegyek alapján azonosítható be, hogy valóban az ő oldalukról van-e szó. A bizonyosan csaló profilok listája ide kattintva érhető el.