A napokban nyitották meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában és a Penta Általános Építő Kft. kivitelezésével megvalósuló, az EuroVelo 6 kerékpáros útvonal Budapest és Dunakeszi közötti szakaszát. Ennek megépülésével a Pest megyei település bekerült a nemzetközi kerékpározás vérkeringésébe.

Befejeződtek a munkálatok a Dunakeszit Budapesttel összekötő, 5,36 kilométeres kerékpárúton, amelynek egy része vízparti környezetben, magas fák alatt, a gyalogos sétánytól elválasztva vezet a páratlan panorámájú Duna-parton - irja a Magyar Épitők. Az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút-hálózat részeként megépült szakasznak nemcsak turisztikai szerepe lesz, sokaknak a munkába és iskolába járást is megkönnyíti majd.

Tavaly tavasszal kezdődtek meg a munkálatok. A projektben teljesen új kerékpárutat építettek 4,9 kilométeren, 440 méteren pedig kerékpározásra kijelölt utat alakítottak ki. A Penta szakemberei több mint 1200 köbméter aszfaltot építettek be, és 100 jelzőtáblát helyeztek ki. A fővárosi agglomeráció legújabb kerékpárútja Budapesten a Vasrózsa utcai kerékpárúttól indul.

A 2-es főút mellett halad Dunakeszi irányába a Pallagi utcai körforgalmú csomópontig, különálló, 3,3 méter széles pályával, amely így előzésre is lehetőséget ad.

Elkészült a Dunakeszit Budapesttel összekötő kerékpárútForrás: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A körforgalmon való átvezetés után azonos burkolatszélességgel a Folyam utcáig vezet az önálló kerékpárút. Az Újszőlő utcáig új nyomvonalú, vegyes használatú utat adtak át. Az Újszőlő utca és a Liget utcai kerékpárútnál található végpont között szintén új nyomvonalú kerékpárútszakaszt építettek ki.

Térképen a Budapest-Dunakeszi közötti szakaszForrás: NIF Zrt./magyarepitok.hu

Új kerékpáros pihenőhelyet alakítottak ki a vízparton a Katonadombnál, kényelmes lehetőséget biztosítva egy-egy rövid megállásra vagy étkezésre.

A fejlesztés nettó 750 millió forintból, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós (VEKOP) forrásból valósult meg.