Ez lehet az első ország, ahol a bitcoin is hivatalos fizetőeszközzé válik

Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Salvador bátor terve, hogy elsőként fogadja el a bitcoint, mint hivatalos fizetőeszközt, akár globális precedenst teremthet - de hatalmas bukással is végződhet.
Vágólapra másolva!

Az apró állam lépéseket tesz annak érdekében, hogy az első olyan szuverén nemzet legyen, amely törvényes fizetőeszközként alkalmazza a bitcoint az amerikai dollár mellett. Ezzel potenciálisan csökkentené a központi bank befolyását a gazdaságukra.

- közölte Nayib Bukele elnök a Miamiban tartott Bitcoin 2021 konferencián.

Bitcoin Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Salvadori Köztársaság Közép-Amerika legkisebb országa és a nyugati félteke egyik legszegényebb nemzete.

A lakosság körülbelül 70 százalékának nincs bankszámlája. A törvényjavaslat támogatói szerint a bitcoin használata azért is lenne előnyös, mert lehetővé tenné az emberek számára, hogy pénzt küldjenek haza magas átutalási költségek nélkül.

Bukele adminisztrációja a Strike Bitcoin Lightning fizetési alkalmazást üzemeltető vállalattal dolgozik együtt a kriptovaluta-terv megvalósításán.

A Strike alapítója, Jack Mallers úgy nyilatkozott:

A bitcoin szószólói fontos precedensnek és egyben a kriptovaluta áttörésének tekintik a lépést.
Az egyelőre bizonyos, hogy Salvador az első ország, amely ilyen bátor lépést tett, de tekintve a közelmúltban a valutát övező bizonytalanságokat, nem kizárható az sem, hogy az utolsó is egyben.