Salvador bátor terve, hogy elsőként fogadja el a bitcoint, mint hivatalos fizetőeszközt, akár globális precedenst teremthet - de hatalmas bukással is végződhet.

Az apró állam lépéseket tesz annak érdekében, hogy az első olyan szuverén nemzet legyen, amely törvényes fizetőeszközként alkalmazza a bitcoint az amerikai dollár mellett. Ezzel potenciálisan csökkentené a központi bank befolyását a gazdaságukra.

A jövő héten benyújtják azt a törvényjavaslatot, amely Salvador számára lehetővé tenné a bitcoin törvényes fizetőeszközként való elismerését"- közölte Nayib Bukele elnök a Miamiban tartott Bitcoin 2021 konferencián.

BitcoinFotó: Csudai Sándor - Origo

A Salvadori Köztársaság Közép-Amerika legkisebb országa és a nyugati félteke egyik legszegényebb nemzete. A lakosság körülbelül 70 százalékának nincs bankszámlája. A törvényjavaslat támogatói szerint a bitcoin használata azért is lenne előnyös, mert lehetővé tenné az emberek számára, hogy pénzt küldjenek haza magas átutalási költségek nélkül.

Bukele adminisztrációja a Strike Bitcoin Lightning fizetési alkalmazást üzemeltető vállalattal dolgozik együtt a kriptovaluta-terv megvalósításán.

A Strike alapítója, Jack Mallers úgy nyilatkozott:

A bitcoin segíthet megvédeni a fejlődő országok gazdaságát a fiat valuta inflációjától [belső érték néllküli pénzek, lényegében a mai modern pénzek mind fiat valuták]. A határokon átnyúló fizetéseket ingyen tervezzük végrehajtani. Így olyan helyeken szeretnénk megoldani az átutalási problémát, ahol a legnagyobb szükség van rá."

A bitcoin szószólói fontos precedensnek és egyben a kriptovaluta áttörésének tekintik a lépést.
Az egyelőre bizonyos, hogy Salvador az első ország, amely ilyen bátor lépést tett, de tekintve a közelmúltban a valutát övező bizonytalanságokat, nem kizárható az sem, hogy az utolsó is egyben.