Különös és igen éles szóváltás alakult ki a globális energiaszektorban. Oroszország és Szaúd-Arábia ugyanis igen kemény szavakkal utasította el a Nemzetközi Energiaügynökség arra vonatkozó felvetését, hogy le kellene állítani az olaj- és gázipari beruházásokat.

A világ két óriás olajkitermelője várhatóan szembemegy a Nemzetközi Energiaügynökséggel (IEA) az olaj- és gázipar finanszírozásának kérdésében. A nemzetközi szervezet szerint ugyanis az országoknak a jövőben sokkal kevesebbet kellene költeniük olaj- és gázipari beruházásokra annak érdekében, hogy megfelelő korlátok közé lehessen szorítani a klímaváltozást – írja a CNBC.

Noha a párizsi klímaegyezményt közel 200 ország írta alá 2015-ben, köztük Oroszország és Szaúd-Arábia is, a két ország most éles szavakkal bírálta az IEA felhívását. A folyamatot az indította be, hogy a múlt hónapban az IEA az eddigi legborúsabb hangvételű elemzését tette közzé, amelyben közölte, hogy idén le kellene állítani minden új olaj- és gázmező feltárási és fejlesztési beruházását, ha a párizsi egyezménnyel összhangban, a világ el kívánja érni 2050-re a nettó semlegességet a károsanyag-kibocsátásban.

Kemény szóváltás kezd kialakulni az energiaipar óriásai közöttForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sergey Anisimov

Ezt pedig az oroszok és a szaúdiak se hagyták szó nélkül. Nemrég Alexander Novak orosz miniszterelnök-helyettes a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon élesen bírálta az IEA számítási módszereit. Majd hozzátette, meglátása szerint a szervezet megközelítése leegyszerűsítő és teljesen irreális.

Novak állításának lényege az volt, hogy bár kétségtelen, hogy a világnak el kell mozdulnia a zöld energiaforrások irányába, nem lehet figyelmen kívül hagyni a jelenleg elérhető erőforrásokat, és a közvetlen, jelen pillanatban fennálló problémákat. Emellett figyelembe kell venni, hogy ki állja majd a zöld átállás költségeit, ahogy azt is, hogy milyen technológiák és lehetőségek állnak rendelkezésre.Novak később a CNBC-nek nyilatkozva jelezte, országa továbbra is tervez beruházásokat az olaj- és gáziparban, ahogy a megújuló energiaforrások és az elektromos autók infrastruktúrájának területén is. A kormány tervei szerint tehát a következő évtizedben Oroszország egy energiamixben gondolkodik, melynek részét képezik a fosszilis tüzelőanyagok és a megújuló energiaforrások is.

Az orosz miniszterelnök-helyettes véleménye azt követően hangzott el, hogy nem sokkal korábban a szaúdi energiaminiszter nála is keményebben bírálta az IEA felvetését. Abdulaziz bin Salman egy online sajtókonferencián viccelt azzal, hogy az IEA lényegében álomvilágban él, és nem lehet komolyan venni a felvetését.

Szaúd-Arábia és Oroszország szerint irreális az IEA felvetéseForrás: AFP/Mohamed Alebn Alshaikh

Korábban egyébként az OPEC és külsős szövetségesei (OPEC+) arról döntöttek, hogy fokozatosan elkezdik enyhíteni a hosszan tartó olaj-kitermelési korlátozásokat a következő hónapokban, ahogy az olaj ára érezhető emelkedésnek indult.

Abdulaziz bin Salman a fentiek mellett közölte, Szaúd-Arábia alacsony költségek mellett képes olajat és földgázt kitermelni, miközben megújulókat is termel. A szaúdi energiaminiszter szavaiból ugyancsak az derül ki, hogy szerinte a világnak el kellene fogadnia az energiamix realitását. Hozzá kell tenni, hogy a szaúdi vezetés egy hatalmas projekt keretében igyekszik fokozatosan leépíteni az olajfüggőségét. A Vision 2030 program elemeiről az Origo több alkalommal beszámolt.

A felek közti szóváltás következményei pedig izgalmasak lesznek a következő időszakban, ugyanis úgy tűnik, akár komolyabb vita is kialakulhat azzal kapcsolatban, milyen módon kellene átállnia a világnak a megújuló energiaforrásokra.