Hajlandó a világ két nagy olajkitermelő országa visszafogni olajipari beruházásait?

HORIZONTAL
A handout picture provided by Energy giant Saudi Aramco, Saudi Arabia's Oil Company, shows its Fadhili Gas Plant Project, located 30 km west of the city of Jubail in the eastern province of Saudi Arabia on January 17, 2019. - Aramco posted on May 12, 2020 a 25 percent slump in first-quarter profit and said the coronavirus crisis which triggered a crash in oil prices would weigh heavily on demand in the year ahead. (Photo by Mohamed ALEBN ALSHAIKH / Saudi Aramco / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /ARAMCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Vágólapra másolva!
Különös és igen éles szóváltás alakult ki a globális energiaszektorban. Oroszország és Szaúd-Arábia ugyanis igen kemény szavakkal utasította el a Nemzetközi Energiaügynökség arra vonatkozó felvetését, hogy le kellene állítani az olaj- és gázipari beruházásokat.
Vágólapra másolva!

A világ két óriás olajkitermelője várhatóan szembemegy a Nemzetközi Energiaügynökséggel (IEA) az olaj- és gázipar finanszírozásának kérdésében. A nemzetközi szervezet szerint ugyanis az országoknak a jövőben sokkal kevesebbet kellene költeniük olaj- és gázipari beruházásokra annak érdekében, hogy megfelelő korlátok közé lehessen szorítani a klímaváltozást – írja a CNBC.

Noha a párizsi klímaegyezményt közel 200 ország írta alá 2015-ben, köztük Oroszország és Szaúd-Arábia is, a két ország most éles szavakkal bírálta az IEA felhívását.

A folyamatot az indította be, hogy a múlt hónapban az IEA az eddigi legborúsabb hangvételű elemzését tette közzé, amelyben közölte, hogy idén le kellene állítani minden új olaj- és gázmező feltárási és fejlesztési beruházását,

ha a párizsi egyezménnyel összhangban, a világ el kívánja érni 2050-re a nettó semlegességet a károsanyag-kibocsátásban.

Kemény szóváltás kezd kialakulni az energiaipar óriásai között Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sergey Anisimov

Ezt pedig az oroszok és a szaúdiak se hagyták szó nélkül. Nemrég Alexander Novak orosz miniszterelnök-helyettes a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon élesen bírálta az IEA számítási módszereit. Majd hozzátette, meglátása szerint a szervezet megközelítése leegyszerűsítő és teljesen irreális.

Novak állításának lényege az volt, hogy bár kétségtelen, hogy a világnak el kell mozdulnia a zöld energiaforrások irányába, nem lehet figyelmen kívül hagyni a jelenleg elérhető erőforrásokat, és a közvetlen, jelen pillanatban fennálló problémákat.

Emellett figyelembe kell venni, hogy ki állja majd a zöld átállás költségeit, ahogy azt is, hogy milyen technológiák és lehetőségek állnak rendelkezésre.

Novak később a CNBC-nek nyilatkozva jelezte, országa továbbra is tervez beruházásokat az olaj- és gáziparban, ahogy a megújuló energiaforrások és az elektromos autók infrastruktúrájának területén is. A kormány tervei szerint tehát a következő évtizedben Oroszország egy energiamixben gondolkodik, melynek részét képezik a fosszilis tüzelőanyagok és a megújuló energiaforrások is.

Az orosz miniszterelnök-helyettes véleménye azt követően hangzott el, hogy nem sokkal korábban a szaúdi energiaminiszter nála is keményebben bírálta az IEA felvetését. Abdulaziz bin Salman egy online sajtókonferencián viccelt azzal, hogy

az IEA lényegében álomvilágban él, és nem lehet komolyan venni a felvetését.

Szaúd-Arábia és Oroszország szerint irreális az IEA felvetése Forrás: AFP/Mohamed Alebn Alshaikh

Korábban egyébként az OPEC és külsős szövetségesei (OPEC+) arról döntöttek, hogy fokozatosan elkezdik enyhíteni a hosszan tartó olaj-kitermelési korlátozásokat a következő hónapokban, ahogy az olaj ára érezhető emelkedésnek indult.

Abdulaziz bin Salman a fentiek mellett közölte, Szaúd-Arábia alacsony költségek mellett képes olajat és földgázt kitermelni, miközben megújulókat is termel.

A szaúdi energiaminiszter szavaiból ugyancsak az derül ki, hogy szerinte a világnak el kellene fogadnia az energiamix realitását.

Hozzá kell tenni, hogy a szaúdi vezetés egy hatalmas projekt keretében igyekszik fokozatosan leépíteni az olajfüggőségét. A Vision 2030 program elemeiről az Origo több alkalommal beszámolt.

A felek közti szóváltás következményei pedig izgalmasak lesznek a következő időszakban, ugyanis úgy tűnik, akár komolyabb vita is kialakulhat azzal kapcsolatban, milyen módon kellene átállnia a világnak a megújuló energiaforrásokra.