Csúcsinnováció a magyar egészségiparban: vágás nélküli módszerek jönnek a rákgyógyításban

Csúcsinnováció a magyar egészségiparban
Vágólapra másolva!
A rákkezelésben hatalmas áttörést hozó, Európában egyedülálló egészségügyi csúcsprojekt indult Magyarországon: a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének kifejlesztésére három éves kutatás kezdődött. Az egészségügyi csúcsinnováció, a technológia alkalmazása rosszindulatú elváltozásoknál áttörést hozhat a rákkezelésben. Az eljárás iránt már most jelentős a külföldi szakmai érdeklődés. A rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésének kifejlesztésére irányuló egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja.
Vágólapra másolva!

A nyitott műtét nélküli technológiát a pajzsmirigy jóindulatú göbeinek és jóindulatú melldaganatok eltávolításánál már évek óta eredményesen alkalmazzák a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben.

Kelet-közép-európai régióban egyedül itt érhető el az eljárás, ami hozzájárul az ország pozíciójának erősítéséhez az orvosi innovációk és beruházások terén.

Az egészségügyi csúcsinnováció, a technológia alkalmazása rosszindulatú elváltozásoknál áttörést hozhat a rákkezelésben. Az eljárás iránt már most jelentős a külföldi szakmai érdeklődés. A rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésének kifejlesztésére irányuló egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja.

Az újonnan elkészült oktatóbázis műtőjében pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek műtétje. Jelentős lépést tett Magyarország az innovatív orvosi technikák oktatásában: a vágás nélküli műtéti technikákat- a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek nyitott műtét nélküli, rádiófrekvenciás ablációval történő kezelését, valamint a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusának vágás nélküli eltávolítását. Kelet-Közép-Európában elsőként egy budapesti kutatóintézetben kutatják és tanítják a magyarországi és külföldi hallgatóknak. Forrás: Balaton József

Régiós elsőséget szerzett Magyarország

A régióban elsőként, Magyarországon nyílik lehetőség rosszindulatú daganatok vágás nélküli eltávolítására. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet évek óta alkalmazza a jóindulatú pajzsmirigy göb-eltávolítására a hőkezeléses technológiát, a rádiófrekvenciás ablációt (RFA) ugyancsak elsőként és egyedüliként Kelet-Közép Európában, most pedig lehetőség nyílik a rosszindulatú daganatok eltávolítására is az RFA-val. Dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusa szerint

a vágás nélküli beavatkozás a betegeknek forradalmi újítást jelent a rákkezelésben, az országnak pedig hatalmas előrelépést az egészségügyi innovációk területén.

Dr. Deák Pál Ákos Forrás: Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet

A rádiófrekvenciás ablációs kezelés lényege, hogy vékony tűvel megszúrják a pajzsmirigy rákos daganatát, felmelegítik a szövetet, a keletkezett hő pedig elpusztítja a kóros sejteket. A folyamatos, ultrahangképpel vezérelt hőablációs minimál-invazív eljárás a többéves nyomonkövetéses tanulmányok alapján ugyanolyan eredményes, mint a hagyományos műtéti vagy egyéb alkalmazott eljárások, azonban azoknál sokkal alacsonyabb műtéti kockázatot jelent.

Az ambulánsan elvégezhető abláció során minimalizálható a műtéti terhelés, a fertőzésveszély, nem marad heg, jelentősen lerövidül a felépülési idő, csökken a beavatkozástól való szorongás, emellett a kezelés sokkal olcsóbb, mint a fekvőbeteg-ellátásban nyújtott, jellemzően műtéti megoldások.

Ez sok pajzsmirigybetegnek nyújt a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb megoldást.

– ismertette az eljárást az Origónak Dr. Deák Pál Ákos.

Az intervenciós radiológus kiemelte: Európában elsőként Magyarországon végezzük azokat a rosszindulatú pajzsmirigy tumorokat érintő kutatásokat (beavatkozások és nyomonkövetéses vizsgálatok), melyek a nyugati orvoslásban elfogadott, biostatisztikai elemzéssel alátámasztott új egészségügyi szolgáltatás bevezetését eredményezik.

Az ambulánsan elvégezhető abláció során minimalizálható a műtéti terhelés, a fertőzésveszély, nem marad heg, jelentősen lerövidül a felépülési idő. Forrás: Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet

Európai szinten várható nagy kereslet a szolgáltatásra

Az eddigi tapasztalatok alapján a sikeres kutatási eredmények nyomán nyújtható új, minimál-invazív, költséghatékony szolgáltatásra európai szinten nagy kereslet várható, mely biztosítja a kutatásra fordított jelentős befektetés megtérülését. A szakember hozzátette: a rádiófrekvenciás abláció betegeket kímélő eljárása és hatásossága miatt az USA-ban és Ázsiában már elindultak olyan kutatások, melyek az RFA kezelés kiterjesztését célozzák a kisméretű rosszindulatú elváltozások (emlő és pajzsmirigy) esetében is. Dr. Deák Pál Ákos az Origónak elmondta, hogy noha a világban 2015 óta folynak kutatások a rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésével kapcsolatban, de alig van még szakirodalma, így a magyarországi kutatás komoly mérföldkő lesz.

Azt is hozzátette, hogy nemzetközi kutatásokat folytatnak annak érdekében, hogy az eljárást hamarosan minél több szerv kezelésére és azok rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek gyógyítására is alkalmazzák majd.

Ultrahangképpel vezérelt hőablációs minimál-invazív eljárás Forrás: Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet

A pajzsmirigyrák kezelése eddig elsősorban sebészi beavatkozás révén történt, amely a daganatos pajzsmirigy szövet és a környező nyirokcsomók eltávolításából áll, vagy alternatívaként a hosszú távú megfigyelés, és az akár évekig tartó, ismételt szövettani mintavétel jöhetett szóba. Radioaktív jódot felhasználó kezelést is alkalmaznak, amit folyadék, vagy kapszula formájában adnak a betegeknek. A pajzsmirigyrákban szenvedő betegeknek folyamatos gondozásra, orvosi ellenőrzésre van szükségük a műtétet követően is.

Dr. Deák Pál Ákos kiemelte: a pajzsmirigyrák korai észlelése és kezelése életmentő lehet.

A pajzsmirigy helytelen működése minden alapvető életfolyamatunkra, az egész szervezetünkre kihat, ezért a megfelelő kezelés létfontosságú

- hangsúlyozta a szakember.

Háttérinformációk

A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00046 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI)" pályázati program finanszírozásában valósult meg.

A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00046
A projekt címe: A rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésének kifejlesztése
A projekt tervezett kezdete: 2021.03.01.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.02.29.
A szerződött támogatás összege: 167.566.871,- HUF
A projekt összköltsége: 291.277.401,- HUF
A támogatást igénylő neve: PREMIER G. MED CARDIO Kereskedelmi Kft.

A kutatók valószínűsítik, hogy hormonális tényezők is közrejátszanak a rendellenesség kialakulásában, hiszen nőknél sokkal gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Különösen 40 év fölött növekszik a megbetegedés kockázata. A pajzsmirigygöbök, azaz a kis csomók megjelenése többféle betegséget is jelezhet. A göbök száma és nagysága sokféle lehet, az alig vagy egyáltalán nem tapinthatótól a több centiméteresig terjedhet.

A rosszindulatú, azaz áttétet képző daganatot kísérő tünetek gyakran alig észrevehetőek, csak ultrahang vizsgálat derít fényt rájuk.

A jóindulatú daganatokat jelző csomóktól eltérően ultrahanggal megítélhető szerkezetük más, finomtűs mintavétellel (FNAB) sejtösszetételük kóros elemeket tartalmaz. Ha hetekig érezhető a kemény göbök jelenléte, esetleg növekedésük, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Jellemző lehet a tapintható nyirokcsomó-megnagyobbodás, egyes betegeknél a daganat rekedtséggel jelentkezik – figyelmeztet a szakorvos.

Csúcsinnováció a magyar egészségiparban Forrás: Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet

Már oktatják a legújabb műtéti technikát

Dr. Deák Pál Ákos kivételes lehetőségnek nevezte, hogy alig két évvel a régióban egyedülálló orvostechnológiai fejlesztések - a jóindulatú pajzsmirigygöbök rádiófrekvenciás ablációval, valamint a jóindulatú emlődaganatok leggyakoribb típusának fagyasztással, azaz krioablációval történő eltávolítása - után a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet újra különleges innovációra készül. Hozzátette: a forradalminak nevezhető eljárások mellett az is nagyon fontos, hogy a központ bekapcsolódik a Semmelweis Egyetem oktatási rendszerébe.

Eddig 13 magyar és külföldi diák sajátította el a legújabb műtéti technikát az oktatóközpontban.

A kutatás résztvevői

A pajzsmirigy rosszindulatú daganatainak közel 95%-a differenciált pajzsmirigyrák (DTC), ebbe a kategóriába soroljuk a papilláris (90%), a follikuláris (5%) és a Hürtle-sejtes (2%) karcinómát. A három évig tartó kutatásban a maximum egy centiméteres papilláris mikrokarcinómával küzdő pajzsmirigyrákos betegek vehetnek részt, a kezelés ingyenes. A beteget az elváltozást diagnosztizáló endokrinológus vagy onkológus irányíthatja a kutatóintézetbe, ahol egy onko-team dolgozza ki a kezelési tervét.

Cikkünk nem ért véget, kérjük, lapozzon a második oldalra egy újabb jelentős egészségügyi innovációval kapcsolatos információkért!