Lengyelországban épülhet egy új üzem a ritkaföldfémek feldolgozására

ritkaföldfémek, rare earth elements
Vágólapra másolva!
Fontos ritkaföldfém-üzem megépítését tervezi Lengyelországban a kanadai Mkango Resources és a lengyel Grupa Azoty Zakłady Azotowe Pulawy. Az üzem jelentősen megerősítené az európai piac fémellátását is ezekből a kritikus fontosságú nyersanyagokból.
Vágólapra másolva!

A kanadai székhelyű Mkango Resources és a lengyel Grupa Azoty Zakłady Azotowe Pulawy megállapodott, hogy

közösen fejlesztenek egy ritkaföldfém szétválasztó üzemet Lengyelországban

– derül ki a Mkango közleményéből.

A fejlesztéshez emellett a Mkango létrehoz egy lengyel leányvállalatot is, Mkango Polska néven. A Grupa Azoty Pulawy a Grupa Azoty Group része, amely az Európai Unió második legnagyobb nitrogén- és összetett műtrágya gyártója, illetve a térség fontos vegyianyag-gyártója is egyben.

Megerősödhet Európa ritkaföldfém-ellátása Forrás: AFP

A most tervezett üzemet a lengyel Speciális Gazdasági Övezetben építenék meg, ami lehetővé teszi az ideális hozzáférést az európai és nemzetközi piacokhoz.

Az üzem emellett megerősítené az európai ritkaföldfém-ellátást, ami lényeges szempont,

tekintve, hogy a ritkaföldfémek kritikusan fontos nyersanyagok például az elektromos autókban és számos zöld technológiában.

Ahogy az Origo több alkalommal bemutatta, a ritkaföldfémek kritikus fontosságúak a mai modern, technológia-alapú társadalmunkban. Többek között a mobiltelefonok, számítógépek, orvostechnikai eszközök, szélturbinák, napelemek gyártásához nélkülözhetetlen elemek, de a hadiiparban is legalább ilyen fontos szerepet töltenek be: a rakétavezérlő rendszerek, irányított bombák, tengeralattjárók építéséhez is felhasználják ezeket.

A leendő lengyelországi üzem együttműködne több olyan európai kezdeményezéssel, melyek célja a nyersanyagok beszállítói láncának diverzifikálása az európai piacok számára.

A tervek szerint az üzem (más ritkaföldfémek mellett) évente nagyjából 2000 tonnát termelne neodímiumból, prazeodímiumból és/vagy didímium-oxidból.