Még mindig csillagászati magasságokban járnak az AMC részvényei

amc mozi
Movie goers purchase tickets at an AMC movie theater in Arcadia, California on August 2, 2017. AMC Entertainment Holdings, the world's largest movie theater owner, announced a "shocking" expectation for secod-quarter losses, with stocks diving by 25 percent August 2nd amid a weak box office. The Leawood, Kansas company is owned by struggling Chinese real estate conglomerate Dalian Wanda Group. / AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
Vágólapra másolva!
A kisbefektetők körében közelmúltban népszerűvé vált AMC Entertainment részvényének - főleg a Reddit által táplált-, kétszámjegyű növekedése töretlenül folytatódik.
Vágólapra másolva!

Az AMC részvényei 23 százalékkal, majdnem 57 dollárra (16.261 forint) emelkedtek hétfőn, az előző héten elért 80 százalékos emelkedést követően. Az AMC a hónap eleje óta több mint 120 százalékkal erősödött, a májusi növekedése 160 százalék volt, amíg

a 2021-es „rallyja" már 2600 százaléknál jár.

A múlt heti kereskedési őrületben az AMC részvényei napközbeni rekordra, 72,62 dollárra (20.717 forint) ugrottak.

A spekulatív vásárlási mánia először januárban söpört végig a Wall Streeten, köszönhetően az otthon maradó kereskedők hullámának, akik a közösségi médiát, jelen esetben a Reddit WallStreetBets fórumát használták.

Ennek eredményeként olyan mém-részvények szöktek az egekbe, mint a GameStop videojáték-kiskereskedő és az AMC amerikai filmszínházakat üzemeltető cég.

AMC Entertainment Holdings, a világ egyik legnagyobb mozitulajdonosa. Az egekbe szökő részvények ellenére tény, hogy a járvány miatti korlátozások hatalmas bevételkiesést jelentettek a cégnek. Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A hét elején más mém-részvények is lendületet vettek.

Az Bed Bath & Beyond 7 százalékkal, a BlackBerry 8 százalékkal, míg a GameStop közel 6 százalékkal emelkedett.

A kedvező szelet befogva az AMC a múlt héten 20 millió részvényt adott el, ez pedig 800 millió dollárt (228.2 milliárd forint) hozott a küszködő társaság számára, amelynek mozijai a pandémia alatt üresen tátongtak. Adam Aron vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy a cég további 25 millió részvény eladását tervezi.

A Wall Street-i mém-részvény növekedésének híreire reagálva több pénzügyi elemző is arra figyelmezetett, hogy bár vonzó lehet, mégis kockázatos a közösségi médiában szárnyra kapó tippek alapján történő spekulatív kereskedelem.

- kommentálta az eseményeket az Interactive Brokers elnöke, Thomas Peterffy.