Együttműködési megállapodást kötött az ívelt lábtenisz asztalokat gyártó Teqball Magyarország Kft. és az Innovációs és Technológiai Minisztérium Budapesten.

Erre azt követőn került sor, hogy a Teqball a Tanítsunk Magyarországért! program keretében 69 kistelepülési általános iskola és 7 egyetem részére biztosított Teqball LITE asztalt az elmúlt tanév folyamán.

A megállapodást György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, a Tanítsunk Magyarországért! program alapítója és Huszár Viktor, a Teqball társalapítója és vezérigazgatója látta el kézjegyével.

(b-j) Huszár Viktor, a Teqball társalapítója és vezérigazgatója, és György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, a Tanítsunk Magyarországért! program megalapítójaFotó: Hirling Bálint - Origo

György László elmondta: a Tanítsunk Magyarországért! program célja, hogy olyan maradandó élményeket nyújtsanak a mai diákoknak, amelyeket egy életen át hasznosítani tudnak a tanulás és a munka során.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a mára nemzetközileg is sikeres Teqball egy magyar innováció, és ennek kapcsán leszögezte: mi magyarok büszkék lehetünk innovatív képességünkre és kreativitásunkra. Ugyanis a történelem komoly kihívások elé állított minket és szabadságunk megőrzéséhez szükség volt a kreativitásra" - tette hozzá az államtitkár.

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára beszédet mond az együttműködési megállapodás aláírásánFotó: Hirling Bálint - Origo

Ugyanakkor a magyar nyelv sajátos, bonyolult struktúrája is másfajta gondolkodásra késztet minket, amelynek nyomán komplexebb, bonyolultabb feladatok megoldására válunk képessé - mondta György László.

Huszár Viktor a Teqballt olyan, a Rubik kockához hasonló innovációnak nevezte, amely nemzetközi sikereket eredményezett.

A Dockler Irodaházban az aláírást követő játékFotó: Hirling Bálint - Origo

Az is elhangzott: a magyar fejlesztésű, nemzetközileg rendkívül népszerű sportág az olimpiai sporttá válás kapujában áll. A felajánlásnak köszönhetően országszerte több ezer diák sportolhat ingyenesen, illetve ingyenes képzést is biztosítanak a testnevelő tanárok számára.

A Teqball magyar innováció nemzetközileg is sikeres - az együttműködés aláírását követően is zajlott a játékFotó: Hirling Bálint - Origo
Mi a Teqball?
A Teqball a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportág, amelyet egy ívelt asztalon játszanak. A játékosok, a karok és a kezek kivételével, a test bármely részével hozzáérhetnek a futball-labdához. Egyesben két játékos, párosban négy játékos játszhatja. A sport pontozási rendszer alapján működik, egyaránt játszható beltéren és kültéren, beleértve a strand körülményeket, tehát a homoktalajt is.

A térfeleket elválasztó háló szilárd és ellenálló, így a labda visszapattan róla, lehetővé téve a folyamatos játékélményt. Összhangban a hivatalos teqballszabályokkal, az asztalok felépítése lehetővé teszi, hogy a szerencse vagy a véletlen semmilyen formában ne befolyásolhassa a játékot; a játékosok kizárólag tudásukra és képességeikre hagyatkozhatnak. A szabályok szerint a játékosok legfeljebb három érintést alkalmazhatnak, mielőtt visszajuttatnák a labdát az ellenfél térfelére.

A Tanítsunk Magyarországért! egy 2018. december 5-én útjára indított komplex, főként a kortárs mentorálás módszerére építő szakmai program. A mentorálást a programban résztvevő egyetemek hallgatói végzik. A cél az, hogy a mentorált általános iskolások olyan készségeket, képességeket és társadalmi mintákat sajátíthatnak el, amelyek segíthetik tanulmányaik sikeres befejezését és munkaerőpiaci elhelyezkedésüket. Emellett a program fontos célkitűzése a közösségépítés, a fiatalok felelősségvállalásának elmélyítése is.

A Tanítsunk Magyarországért program részére a Teqball asztalokat 2020 októberében már 58 általános iskolában és a 6 egyetemen átadták, ezeket nemcsak a programban résztvevő gyerekek használhatják, hanem az iskola összes diákja.

Ebben a félévben már 549 mentor és 2326 mentorált vesz részt a programban, és a tervek szerint szeptembertől ismét jelentősen bővül résztvevők köre.

A megállapodás aláírását követően a Pest megyei Tinnye általános iskolás tanulói ki is próbálhatták a Teqball asztalokat.