Orbán Viktor részt vesz és fontos bejelentéseket tesz a Világgazdaság mai konferenciáján

magyar zászló
Vágólapra másolva!
Magyarország újraindul! Gazdaságpolitikai csúcskonferencia a Világgazdaság szervezésében.
Vágólapra másolva!

Amilyen gyorsan talpra állt a magyar gazdaság – a KSH a napokban véglegesítette és kerekítette fel a pozitív előjelű első negyedéves GDP-számot –, olyan gyorsan szervezett a Világgazdaság gazdaságpolitikai csúcskonferenciát az újraindításról.

A mai, június 9-i konferenciájukon – amelyet Deák Bálint, a Világgazdaság és a Figyelő főszerkesztője nyit meg – Magyarország legfontosabb gazdaságpolitikai döntéshozói mondanak beszédet, és ismertetik a részleteket a magyar gazdaság újraindításáról.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatást ad arról, hogy a kormány mit tett és tesz a gazdaságösztönzés terén, miként összpontosítja a központi forrásokat a nehezebb helyzetbe jutott ágazatokba, és milyen eszközökkel javítja a versenyképességet, a teljesítmény további javulását.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára ugyancsak a kormány képviseletében mutatja be azokat a fejlesztési-kutatási terveket, amelyek a gazdaság gyors és hatékony talpra állását teszik lehetővé. A csúcskonferencia kiemelt előadója lesz Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is, aki a gazdaságpolitikának monetáris támaszt nyújtó jegybank programjait osztja meg az érdeklődőkkel.

Természetesen nagyon fontos, hogy a recesszió utáni növekedésre miként reagálnak a magyarországi nagyvállalatok. A Világgazdaság eseményén szakértő vendégként vesznek részt a Budapesti Értéktőzsde blue chip cégeinek – a Mol, az OTP és a Richter – vezetői is, akik kerekasztal-beszélgetés során fejtik ki a véleményüket.

Nagyon fontos helyzetelemzést várnak a szervezők az érdekképviseletektől is: ott lesz Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, és beszámol arról, hogy a kamarai tagvállalatok miként élték át az elmúlt másfél évet, és milyen javaslatokat fogalmaztak meg a gazdaság újraindításának apropóján.

Miközben megtudhatjuk a legfontosabb részleteket arról, hogy gazdasági növekedés terén miket „mért" és milyen következtetésre jutott a KSH – méghozzá Vukovich Gabriellától, a statisztikai hivatal elnökétől –, képet kapunk arról is, hogy Magyarország meg tudta-e őrizni tőkevonzó képességét, hogyan tudták a járvány okozta károkat enyhíteni az állami hátterű fejlesztési bankok, és mekkora a kereslet az újraindítási gyorskölcsönök iránt – Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója osztja meg az ezzel kapcsolatos értékes információkat.

Mivel a koronavírus okozta gazdasági sokk egyik legnagyobb elszenvedője a vendéglátás és a turizmus volt, Guller Zoltánt, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatóját is felkérte a Világgazdaság egy előadás megtartására, csakúgy, mint az ágazat más illusztris képviselőit. Fókuszba kerül az építőipar is, amely az esztendő második részétől nyújthat támogatást a gazdasági növekedéshez. Természetesen kerekasztal-beszélgetésekre is sor kerül, amelyeken ütköztetni lehet a véleményeket és kifejteni az álláspontokat: ezeket a fórumokat és a konferenciát Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese moderálja. Gianni Annonira bízzák a szervezők, hogy összejövetelük vége felé is megmaradjon az érdeklődés, és lazább legyen a hangulat.

Itt élőben tudja majd követni a 10 órától kezdődő konferenciát: