A mikro-, kis- és közepes vállalkozások járvány utáni újraindulásához 587 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre, amihez még hozzájön 2000 milliárd forintnyi államilag támogatott kedvezményes hitel és tőkekonstrukció - mondta György László, az Innovációs és Technológiai (ITM) minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján szerdán Budapesten.

György László előadásában arról beszélt, hogy a mostani válságot követő programokkal több vállalkozást tudnak elérni, mint az elmúlt 30 év fejlesztési programjaival.

Megújult a vállalkozás-fejlesztés eszköztára, ennek köszönhetően a következő másfél évben annyi társaságnak tudnak segíteni, amennyit a fejlesztéspolitika az elmúlt 30 évben elért" - mondta.

Az államtitkár kiemelte: a támogatási programok megalkotása előtt megkérdezték a hazai mikro- és kisvállalkozásokat igényeikről. Ezek mentén három fő szempont körvonalazódott a szektor szereplőinél a programokkal kapcsolatban:

  1. gyorsaság
  2. likviditás
  3. ütemezettség

György László kifejtette: úgy hozták létre a támogatási programokat, hogy ezeknek a szempontoknak eleget tudjanak tenni. Elmondta, hogy lényegesen csökkent a pályázatok elbírálásának átfutási ideje, 45-60 napra. A likviditás biztosításában pedig nagy szerep jut annak, hogy a támogatás intenzitása akár 100 százalékos is lehet, ahol pedig önerő szükséges, úgy a Széchenyi Kártyára épülő konstrukcióval az is megoldhatóvá válik. A harmadik szempont kapcsán elmondta: a vállalkozásoknak nagyon fontos, hogy előre tudjanak tervezni, ezt szintén hangsúlyosan érvényesítették a támogatási programban.

Kiemelte: 587 milliárd forint áll a vállalkozások számára rendelkezésre az újraindításhoz, és még a héten megnyílik az első pályázati kör 100 milliárd forint értékben.

Beszélt arról is, hogy a VALI nevű portál segítségével mintegy 500 ezer társas vállalkozást tudnak személyre szabottan támogatni. Az államtitkár bemutatta, hogy a portál használata igen egyszerű, gyors regisztrációt követően elérhető a vállalkozások számára. 

A minisztérium szolgáltatásokkal is segíti a vállalkozásokat abban, hogy a forrásokat a leghatékonyabban költhessék el, azokból minél többet a jövő technológiáira fordítsanak. Csak így lehet megőrizni a munkahelyeket és újakat teremteni azok mellé, illetve növelni a béreket - mondta.

György László beszélt arról is: öt éven belül menthetetlenül lemarad az a vállalkozás, amely nem fektet digitalizációba és a jövő technológiáiba. Ugyanakkor hangsúlyozta: a vállalkozások arra kíváncsiak, hogyan működik ez a gyakorlatban, az ebbe való betekintésben pedig partnerek tudnak tenni.

2010 óta patrióta magyar gazdaságpolitikát folytatunk" - emelte ki előadása végén az államtitkár, jelezve, hogy a kormány minden olyan vállalkozást segít, amely Magyarországot otthonának tekinti.