Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján elmondta, hogy most a befektetésösztönzés a legfontosabb feladat. Már 2017 óta 27 százalék fölött volt a beruházási ráta Magyarországon.

Magyarország tőkevonzó képessége nagyon magas, ez kiemelten fontos. Az e-mobilitás például jelentősen fejlődött a válság alatt, de fontossá vált az egészségügy és a gyógyszeripar is - fejtette ki Ésik Róbert.

A vezérigazgató a koronavírus-járvány évét értékelve elmondta: 2020-ban 4 milliárd euró feletti befektetést sikerült szerezni. A válságkezelésben is hatékony volt a befektetésösztönzés, ahogy kiemelendő a foglalkoztatottak megtartása is.

A koronavírushoz köthető támogatások is segítettek a válságkezelésben, valamint 97 nagy külföldi beruházást sikerült eredeményes tárgyalással zárni.

Fontossá váltak a keleti befektetők (India, Korea, Kína), de megmaradtak a nyugati kapcsolataink is - mondta Ésik Róbert.