Parádéval és szórakozással indítja a nyarat az amerikai lakosság

Miami
Vágólapra másolva!
Ahogy az Egyesült Államokban enyhítették a járványügyi korlátozásokat, a lakosság jelentős része igyekszik kiélvezni a kezdődő nyarat. Egyre nagyobb gondot jelent azonban a munkaerőhiány. Úgy tűnik, az amerikaiak most inkább buliznának álláskeresés helyett.
Vágólapra másolva!

Különös nyár kezdődött az Egyesült Államokban. A hosszú ideig tartó járványügyi lezárások után ugyanis az amerikai lakosság most végre igyekszik kiélvezni a nyarat – köszönhetően annak, hogy a felnőtt lakosság 63 százaléka megkapta már legalább az első oltását.

Az élet tehát elkezdett visszatérni a normális kerékvágásba, aminek köszönhetően teltházasak a koncertek, tömegével bérelnek autókat, alig lehet már szálláshelyeket foglalni, de már a múzeumok is megteltek

– írja a The Guardian.

A Houstonban rendezett Astroworld fesztiválra az elérhető 100.000 jegy mindössze 30 perc alatt kelt el. Az olyan szálláskínáló platformok, mint az Airbnb, tele vannak foglalással, de még a New York-i Metropolitan múzeum is tömve van látogatókkal.

Mindez természetesen jó hír, azonban van egy különös aspektusa a helyzetnek. Egyfelől az USA-ban széleskörű áremelkedések tapasztalhatók, de úgy tűnik, ez eddig nem fogta vissza a lakosság lelkesedését. Ennél is fontosabb viszont, hogy egyre égetőbb munkaerőhiány mutatkozik az országban.

Az amerikaiak nagy lendülettel indították a nyári szezont Forrás: Dreamstime

Az éttermeknek országszerte nagy szükségük van új munkaerőre, de az Uber például a múlt hónapban azt jelentette be, hogy 1000 dolláros „beszállási" bónuszt fizetnek minden egyes új sofőrnek.

Ennél is különösebb talán, hogy

egy tampai (Florida) McDonald's egyenesen 50 dollárt ajánlott fel mindenkinek, aki egyáltalán hajlandó elmenni hozzájuk egy állásinterjúra.

A helyi üzletvezető szerint azonban még ez sem volt túl sikeres akció.

Az általános statisztikai adatokból pedig az látszik, hogy ezek nem elszórt, regionális jelenségek. Az amerikai Kereskedelmi Kamara márciusi adatai szerint (ezek a legfrissebb elérhető adatok) 8,1 millió betöltetlen álláshely volt az USA-ban, ami rekord magas szintnek számít.

Emellett a vállalkozások több mint 83 százaléka mondta azt, hogy nehezebb munkaerőt találnia, mint öt évvel ezelőtt.

Egészen különös helyzet kezd tehát kialakulni az USA-ban. Míg ugyanis a turizmus és a szabadidőszektor kiemelten szenved a munkaerőhiánytól, az idei nyáron éppen ezeknek az iparágaknak a szolgáltatásai iránt mutatkozhat a legnagyobb kereslet.