Varga Mihály: A gazdaság teljesítménye már a nyári hónapokban meghaladhatja a válság előtti szintet

VARGA Mihály
Budapest, 2021. június 9. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központ 2021. június 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság teljesítménye már a nyári hónapokban meghaladhatja a koronavírus-válság előtti szintet - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaság üzleti napilap konferenciáján szerdán, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter a Magyarország újraindul! címmel megrendezett gazdasági csúcskonferencián kiemelte: az online kasszák adatai alapján a vendéglátás forgalma megugrott, jelenleg az ágazat teljesítményének szintje eléri a járvány előttit.

Rámutatott: a tárca szerint a következő időszakban a gazdasági lendületet a foglalkoztatás, a bérek növekedése, az újonnan kiépült vállalati kapacitások beindulása és az uniós transzferek segítik.

Varga Mihály elmondta, hogy 2020-ban globális visszaesés volt. Mintha az Unió lemaradna az újraindításban - tette hozzá. Varga Mihály költségvetés-arányosan 30 százalékra tette a magyar élénkítő csomagot. Összesen közel 14.000 milliárd forint jutott a válság ellen.

- mondta.

Az év második felében elérjük a 2019-es teljesítményt

- mondta Varga Mihály.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központ 2021. június 9-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A pénzügyminiszter közölte, hogy az újraindítás már megkezdődött. Korábban 2022 első felére tettük a 2019-es szint elérését, de most jó esélyünk van az idei év második felében elérni azt. A pénzügyminiszter közölte,

a vendéglátásban elkezdődött egy erőteljes alkalmazkodás, és az ágazat teljesítménye elérte júniusban a 2019. júniusi szezont.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy figyelembe kell venni egyes fékező tényezőket is. Ezek között említette, hogy a külföldről érkező turizmus lassabban indulhat be az országok eltérő oltottsági szintje miatt. Említette azt is, hogy szükséges megoldást találni a megfelelő munkaerő biztosítására. Továbbá jelezte: kezelni kell a hiteltörlesztési moratórium kivezetésének kérdéseit, mely 45-50 ezer vállalkozást és nagyjából 1 millió magánszemélyt érint.

Varga Mihály szólt arról is, hogy az infláció valóban magasabb, de ez egyszeri jelenség. Abban bízik, hogy ez a kiugróan magas inflációs szint visszatér oda, ahol korábban volt, és a 3 százalékos sávban marad.

Varga Mihály elmondta, hogy az elmúlt tíz évben nagyon komoly eredményt sikerült elérni a foglalkoztatás terén.

- tette hozzá. A foglalkoztatotti létszám 4,5 millió fő a korábbi 3,7 millióval szemben.

A pénzügyminiszter a fiskális politikai kihívások kapcsán beszélt arról, hogy két kihívás éri ezt a területet, az egyik a mozgástér, a másik az adóverseny korlátozása, illetve az erre irányuló globális törekvések megjelenése. Ez a pénzügyminiszter szerint 2-3 ezer hazai vállalkozást érinthet.

Varga Mihály a költségvetési mozgástér kapcsán kiemelte, hogy most egyetértés látszik az EU-s mechanizmusokkal azzal kapcsolatban, hogy lehet és kell is nagy pénzügyi mozgásteret biztosítani, akár a hiány bizonyos mértékű felvállalása mellett is.