Vulkánok energiájával táplálnák a bitcoint

Salvador, bitcoin, pénz,  economics Horizontal
A banner offering bitcoins is seen in a road of El zonte, 56 km southeast from San Salvador, El salvador, on June 09, 2021. - Bitcoin is to become legal tender in El Salvador, the country's president said, making it the first nation to adopt a cryptocurrency for everyday use. Lawmakers in the Central American nation's Congress passed a bill late Tuesday that will eventually allow the famously volatile digital currency to be used for many aspects of daily life, from property purchases to tax contributions. (Photo by Stanley ESTRADA / AFP)
Vágólapra másolva!
A közép-amerikai ország kongresszusának törvényhozói „többséggel" szavaztak az úgynevezett Bitcoin-törvény mellett, így Salvador lett az első olyan ország a világon, amely törvényes fizetőeszközként alkalmazza a bitcoint.
Vágólapra másolva!

Salvador lett az első olyan ország a világon, ahol állam által elismert fizetőeszközként használhatják a bitcoint, miután a kongresszus jóváhagyta Bukele elnök javaslatát a kriptovaluta dollár melletti bevezetésére.

A világ több mint 7000 kriptovalutája közül a piacon a legerősebb a bitcoin, amely nem sokkal a szavazás után 5 százalékkal, 34.239 dollárra (9,74 millió forint) emelkedett, azóta pedig már 37.300 dollár (106,11 millió forint) fölé is kúszott. A bitcoin ugyan továbbra is jelentősen elmarad az áprilisban elért rekordmagasságtól, a 64.829 dollártól (184,42 millió forint), de az elmúlt 12 hónapot tekintve így is 230 százalék fölött van az erősödés mértéke. Ez az emelkedés számos tényezőnek tudható be, ideértve az intézményi befektetőket és olyan nagyvállalatok érdeklődését mint például a Tesla és a Square.

2021 június 9-én egy kisgyerek vásárol bitcoinokkal El Zonte-ban, San Salvadortól 56 km-re délkeletre. Forrás: AFP/Stanley Estrada

A Salvadorban kedden elfogadott törvényjavaslat valamennyi vállalkozást felhatalmaz arra, hogy elfogadja a bitcoint az árukért és szolgáltatásokért cserébe.

Az árak mostantól ebben a valutában is megjeleníthetők, és az adók és járulékok szintén fizethetők a digitális pénzzel.

A bitcoin legalizálását a 6,5 millió lakosú és mintegy 27 milliárd dolláros (7680 milliárd forint) bruttó hazai termékkel rendelkező közép-amerikai országban a 39 éves elnök, Nayib Bukele főleg azért támogatta, mert tavaly a Salvadorba történő átutalások a GDP több mint 20 százalékát tették ki. Ezek főként a külföldön dolgozó állampolgároktól érkeztek. A bitcoin bevezetésének egyik célja az volt, hogy ezekre kiiktassa a bankok által felszámolt átutalási díjakat.

A salvadori boltokban már szinte mindenhol elfogadják a kriptovalutát. Forrás: AFP/Stanley Estrada

Az elemzők és a pénzügyi világ is árgus szemekkel figyeli az eseményeket, hiszen

az elmúlt időszakban a bitcoin olyan vad árfolyam-ingadozásokat mutatott be, amelyek azt sugallják, hogy nem alkalmas hivatalos devizának.

Az ugyan még mindig nem teljesen világos, hogy Salvador hogyan fogja végül részleteiben kivitelezni az elfogadott törvényjavaslatot. A kormány arra tett ígéretet, hogy kiépíti az infrastruktúrát, amivel a lakosság hozzáfér a bitcoin tranzakciókhoz. A kripto-technológiával történő modern pénzügyi infrastruktúra kiépítése érdekében az elnök a Strike digitális fizető alkalmazást üzemeltető társasággal kötött megállapodást. Az ország jelenlegi hivatalos pénzneme az amerikai dollár, a tervek szerint az ezzel szembeni árfolyamot majd a piac fogja megállapítani.

A közép-amerikai vezető bejelentése elkerülhetetlenül reflektorfénybe helyezte a kriptovaluták környezeti hatásait, ugyanis

a kriptopénz kibontásának folyamata a kibertérből hatalmas mennyiségű energiát igényel.

A globális bitcoinipar szén-dioxid-kibocsátása évi 60 millió tonna, ami megegyezik mintegy 9 millió autó kipufogógázával.

Nayib Bukele elnök a kriptopénz bányászatához az olcsó villamos energiát állami tulajdonú elektromos vállalatokkal biztosítaná. A napokban már utasította a LaGeo geotermikus villamoscéget, hogy dolgozzon ki egy tervet, miként lehetne az ország vulkánjaiból származó megújuló energiát használó bitcoin-bányászati létesítményeket létrehozni.