Az Alphabet Inc. tulajdonában lévő Google bejelentette, hogy tenger alatti kábelt épít, amely az Egyesült Államokat, Brazíliát, Uruguayt és Argentínát köti majd össze, amely révén növelhető az e régiók közötti internetkapcsolati kapacitás. A részleteket a ChannelNews Asia adta hírül.

A Firmina lesz a világ leghosszabb kábele - közölte a Google egy blogbejegyzésében, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok keleti partjaitól az argentin Las Toninasig ér majd, további elágazásokkal a brazíliai Praia Grandéban és az uruguayi Punta del Estében.

"A Firmina javítja a Google szolgáltatásaihoz való hozzáférést a dél-amerikai felhasználók számára. A 12 szálpárral rendelkező kábel gyorsan és biztonságosan szállítja majd az adatforgalmat Észak- és Dél-Amerika között, így a felhasználók gyors és alacsony késleltetésű hozzáférést kapnak a Google termékeihez, például a keresőfunkcióhoz, a Gmailhez és a YouTube-hoz, valamint a Google Cloud szolgáltatásaihoz" - közölte a vállalat.

Google logoForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

„Olyan kiválóság előtt kívántunk tisztelegni, aki az emberi megértés és a társadalmi igazságosság előmozdításán dolgozott. A kábelt Maria Firmina dos Reis (1825-1917) brazil abolicionista írónőről neveztük el, akinek 1859-ben megjelent Úrsula című regénye az afro-brazíliaiak rabszolgasorban töltött életét mutatta be. A vegyes származású értelmiségi Firmina Brazília első regényírójának számít. Ezzel a kábellel örömmel hívjuk fel a figyelmet úttörő munkásságára és szellemiségére" - olvasható a Google közleményében.

"A tenger alatti kábelek esetében az adatok fényimpulzusokként terjednek a kábel optikai szálaiban" - magyarázza a cég. "Ezt a fényjelet 100 kilométerenként erősítik fel egy nagyfeszültségű elektromos árammal, amelyet az egyes országokban található leszállóállomások szolgáltatnak. Míg a rövidebb kábelrendszerek élvezhetik az egy végpontról történő áramellátás nagyobb rendelkezésre állását, addig a közelmúltban a nagy szálpárszámú, hosszabb kábeleknél ez egyre nehezebbé vált." Ennek érdekében a Firmina kábelt a korábbi kábeleknél 20 százalékkal nagyobb feszültségű kábel táplálja.Az ötletet az internet- és felhőszolgáltatások iránti kereslet megugrása adta, mivel a Covid-19 járvány miatt egyre több munka, vásárlás és szórakozás zajlik az online térben.