Az amerikai kormány első hivatalos tanulmánya a nemzet tengeri gazdaságának mértékéről azt mutatja, hogy a tengerrel kapcsolatos ágazatok 2019-ben közel 400 milliárd dollárral járultak hozzá az Egyesült Államok teljes GDP-jéhez. A részletekről a gCaptain vezető tengerészeti hírügynökség számolt be.

Az új tengergazdasági szatellitszámla statisztikáit az USA Kereskedelmi Minisztériuma tette közzé, ez az első hivatalos tanulmány a nemzet "kék gazdaságának" gazdasági hatásáról, amely olyan tevékenységeket foglal magában, mint a kereskedelmi halászat, a hajóépítés, a szállítás és a rekreáció.A tanulmányban a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) és a Gazdasági Elemző Iroda (BEA) szakértői 10 olyan ágazatot vizsgáltak, amelyek a nemzet óceánjaitól, partjaitól és a Nagy-tavaktól függő vállalkozásokat képviseltek 2014 és 2019 között.

A tanulmány kimutatja, hogy 2019-ben a nemzet tengeri gazdasága az Egyesült Államok teljes bruttó hazai termékének (GDP) 1,9 százalékát, azaz 397 milliárd dollárt tett ki, miközben 665,7 milliárd dollár értékű forgalmat generált a vállalkozásoknak és 2,4 millió munkahelyet teremtett.

Ezek a statisztikák azt mutatják, hogy Amerika „kék gazdasága" mennyire erős munkahelyteremtő, innovációs és gazdasági növekedést ösztönző tényező" - mondta Ben Friedman, a NOAA megbízott ügyvezető igazgatója.

"Ezek az információk hozzá fognak járulni nemzetünk gazdasági fellendüléséhez oly módon, hogy segítik a politikai döntéshozókat, az iparági érdekvédőket és a szervezeteket a célpiacokon történő beruházások nyomon követésében és felgyorsításában" - tette hozzá.

A tanulmány továbbá kimutatta, hogy a tengergazdaság gyorsabban növekedett, mint az ország gazdaságának egésze.

A tengerrel kapcsolatos GDP 2018 és 2019 között 4,2 százalékkal nőtt, ami gyorsabb, mint a teljes amerikai GDP inflációval kiigazított dollárban mért 2,2 százalékos növekedése.

Ezek a statisztikák újabb bizonyítékai annak, hogy vizeink létfontosságúak Amerika gazdasága számára" - mondta Nicole LeBoeuf, a NOAA Nemzeti Óceáni Szolgálatának megbízott igazgatója.

"Szinte lehetetlen úgy eltölteni egyetlen napot is, hogy ne ennénk, viselnénk vagy használnánk olyan tárgyakat, amelyek a kikötőinkből és a part menti közösségeinktől származnak" - fogalmazott. 

A Maersk egyik hajója érkezik New York kikötőjébe (2018-as felvétel)Forrás: AFP/2018 Getty Images/Spencer Platt

Az új tengergazdasági szatellitszámla statisztikái javított országos becsléseket kínálnak az óceánokkal, partvidékekkel és Nagy-tavakkal kapcsolatos gazdasági tevékenységre vonatkozóan a főbb ágazatok szerint, az inflációt is figyelembe véve.

Az információk várhatóan segítik a vállalkozásokat a beruházási és felvételi döntéseik meghozatalában, valamint az amerikai, állami és helyi politikai döntéshozókat egyaránt.

Amerika erős tengeri gazdasága elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy sikeresen újraindíthassuk országunkat" - mondta Gina M. Raimondo kereskedelmi miniszter.

"Az elnök látja az amerikai „kék gazdaság" megerősítésében rejlő hatalmas értéket és potenciált, és a kormányzat folytatja az intézkedéseket az éghajlati válság leküzdésére, óceánjaink megőrzésére és part menti közösségeink védelmére" - tette hozzá a miniszter.