Sokat spórolhatunk a helyesen megválasztott számlacsomaggal

online vásárlás bankkártya hitelkártya
Vágólapra másolva!
Ahogy a technológia és digitalizáció egyre nagyobb szerepet tölt be az életünkben, úgy válik a bankolás és a bankkártyás tranzakció is a mindennapjaink részévé. A világjárvány alatt különösen megnőtt az érintés nélküli fizetések aránya és ez csak még jobban felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy bizony sok pénz múlhat a rosszul megválasztott számlacsomagon.
Vágólapra másolva!

Egy uniós irányelv és hazai kormányrendelet előírása alapján évente részletes, egyedi díjkimutatást kapnak a banki folyószámlával rendelkező lakossági ügyfelek a számlájuk kapcsán levont költségekről. A postán vagy elektronikusan érkező ingyenes kimutatás révén az ügyfelek az eddiginél jobban össze tudják hasonlítani saját számlaszolgáltatásaik költségeit más hitelintézetekével. Ha valaki a kalkuláció alapján nem lenne elégedett eddigi költségeivel, akár meglévő bankjánál is más, neki kedvezőbb bankszámlacsomagra válthat át. Ha viszont másik hitelintézet bankszámláját igényelné, az átlépést segítheti, hogy jogszabály alapján lehetőség van az egyszerűsített, maximum 13 munkanap alatt lebonyolítható bankváltásra.

Az új jogszabályoknak köszönhetően tehát már viszonylag könnyen lecserélhető az a számlavezető pénzintézetet, amelynek szolgáltatásaival kevésbé vagyunk elégedettek.

Azonban a váltás előtt mindenképp érdemes gondosan áttekinteni a széles piaci kínálatot, hiszen sokat spórolhatunk ha a saját igényeinknek, valamint a körülményeinknek megfelelő lakossági számlacsomagot választjuk ki.

Ezekre érdemes figyelni a számlaválasztás előtt

A választásnál fordítson figyelmet az ön számára lényeges szempontokra. Csak néhány példa a választást befolyásoló szempontokra a teljesség igénye nélkül:

  • Egyeseknél fontos tényező a bankfiók könnyű elérhetősége és hosszabb nyitvatartási ideje
  • Másoknál döntőek lehetnek a számlavezetési díjak és tranzakciós költségek
  • Míg megint másoknak elengedhetetlen, hogy a számlához kapcsolódjon kedvezményes hitel vagy épp biztosítási lehetőség.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy számos pénzintézet időnként különlegesen kedvezményes lehetőségeket kínál, például a fiatalok vagy akár a járvány kapcsán hősiesen helytálló egészségügyi dolgozók számára.

Ezek a költségek merülnek fel a számlavezetés során

Egy átlagember számára a banki szolgáltatáscsomag általában tartalmaz számlavezetési díjat, a készpénzfelvétel vagy ATM használat költségeit, a csoportos beszedési megbízási díjakat, a csatolt bankkártya és biztosítás árát, valamint utalási és tranzakciós jutalékokat.

Az így összegyűlő kiadások egy éves időszakra vetítve akár 15.000- 20.000 forintos pluszköltséget is jelenthetnek egy rosszul megválasztott lakossági számlacsomag esetében.

Így, amennyiben spórolni szeretnénk, főleg ezeket a tételeket érdemes alaposan átböngészni a pénzintézetek számlacsomag ajánlataiban.

Nemcsak a környezetünknek, hanem a pénztárcánknak is jót teszünk azzal, ha az internetes számlakivonatot választjuk a postán küldött papíralapú kivonat helyett. A netbank segítségével pedig azt is beállíthatjuk, hogy a pénzfelvételről, vásárlásról, utalásról szóló sms értesítések, csak bizonyos összeghatár felett érkezzenek meg. Hiszen a hónap végén sokakat váratlanul érinthet a kiszámlázott, akár több ezer forintos sms-értesítési költség, hiszen nincs is mindig sok értelme minden pár száz forintos vásárlásunkról külön szöveges üzenetben értesülni. Érdemes tehát úgy paraméterezni a netbankos beállításainkat, hogy csupán a nagyobb összegű vásárlásokról vagy jóváírásokról érkezzen értesítés a telefonunkra. Amennyiben a bank rendelkezik mobilappikációval, úgy annak letöltésével lehetőség nyílik arra is, hogy naprakészen és ingyenesen kövessük a pénzügyi tranzakcióinkat.

Ezek a legolcsóbb lakossági számlacsomagok

Akár új bankszámla nyitásáról, akár bankváltásról van szó, a számlák/számlacsomagok kondícióit illetően a tájékozódáshoz segítséget nyújt az MNB bankszámlaválasztó programja.
A programban a lakosság számára elérhető forint folyószámla és betéti bankkártya termékek főbb, aktuálisan érvényes kondíciós feltételei, valamint a belföldi forint tranzakciók és a belföldi kártyahasználattal kapcsolatos jellemzők szerepelnek. Magyar Nemzeti Bank bankszámlaválasztó programja a megadott számlahasználati szokások alapján kiszámolja a számlahasználat havi átlagos becsült költségét. Tartalmaz ugyan néhány egyszerűsítő feltételt, illetve becslést, így a kapott értékek tájékoztató jellegűek.

A money.hu segítségével azt gyűjtöttük össze, hogy egy átlagos, 30 éves magyar állampolgárnak, akinek a számlájára havonta 200 ezer forintos bevétel érkezik, vajon melyik számlacsomagok bizonyultak a legkedvezőbbnek:

Lapozzon a következő oldalra, hogy lássa a legkedvezőbb csomagokat!