Besorolta a bitcoint a világ leghatalmasabb banki szabványokat és ajánlásokat alkotó szabályozó szerve, a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság. Ezzel a döntéssel a kriptovaluta közelebb kerül ahhoz, hogy a nagy pénzintézetek körében elfogadottabbá váljon.

A döntés értelmében a bitcoin a banki könyveken a legkockázatosabb besorolás szerint kell kezelni és 1250 százaléknyi tőkét kell allokálni a tartásához - emeli ki a Reuters híradása. Ennek köszönhetően a bitcoin közelebb kerül ahhoz, hogy a nagy pénzintézetek körében elfogadottabbá váljon, hiszen így már be tudják integrálni a kockázati modelljeikbe, azonban nagyon drágává is vált, így várhatóan a bankok majd próbálják minimalizálni a kitettséget - teszi hozzá az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

A kockázati besorolás ellenére lehet most már lesz olyan bank, amely elgondolkozhat az árjegyzésen a bitcoin piacán, hiszen lassan minden eszköz adott lesz ehhez, ráadásul a relatíve magas spreadek és óriási volatilitás miatt jövedelmező üzletággá is fejlődhet. A hír hatására a bitcoin enyhe erősödésnek indult. 

A bizottság állásfoglalása minden kriptovalutára, köztük az ethereumra és a dogecoinra is vonatkozik.