Nagy horderejű döntés született a bitcoinnal kapcsolatban

Bitcoin, BTC, Ethereum, ETH, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, Ethereum, ETH, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Besorolta a bitcoint a világ leghatalmasabb banki szabványokat és ajánlásokat alkotó szabályozó szerve, a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság. Ezzel a döntéssel a kriptovaluta közelebb kerül ahhoz, hogy a nagy pénzintézetek körében elfogadottabbá váljon.
Vágólapra másolva!

A döntés értelmében a bitcoin a banki könyveken a legkockázatosabb besorolás szerint kell kezelni és 1250 százaléknyi tőkét kell allokálni a tartásához - emeli ki a Reuters híradása.

Ennek köszönhetően a bitcoin közelebb kerül ahhoz, hogy a nagy pénzintézetek körében elfogadottabbá váljon,

hiszen így már be tudják integrálni a kockázati modelljeikbe, azonban nagyon drágává is vált, így várhatóan a bankok majd próbálják minimalizálni a kitettséget - teszi hozzá az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kockázati besorolás ellenére lehet most már lesz olyan bank, amely elgondolkozhat az árjegyzésen a bitcoin piacán, hiszen lassan minden eszköz adott lesz ehhez, ráadásul a relatíve magas spreadek és óriási volatilitás miatt jövedelmező üzletággá is fejlődhet.

A hír hatására a bitcoin enyhe erősödésnek indult.

A bizottság állásfoglalása minden kriptovalutára, köztük az ethereumra és a dogecoinra is vonatkozik.