Júliustól indul a vállalkozásokat segítő Széchenyi Kártya Újraindítási Program

GYÖRGY László
Budapest, 2020. szeptember 10. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart az Irinyi Terv iparstratégiai támogatásai program 2020. évi eredményeiről a minisztériumban 2020 szeptember 10-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A kormány célja, hogy a gazdaság újraindítása során a következő 1,5 évben annyi vállalkozást érjen el, amennyit az elmúlt 30 évben 15 évenként. Ehhez összesen 587 milliárd forint értékben hirdetünk pályázatokat, és az önrész előteremtése valamint a fejlesztések megvalósulása érdekében megújulnak a Széchenyi Kártya program államilag támogatott, rendkívül kedvező kamatozású hiteltermékei is. A programban gyakorlatilag felső korlát nélkül áll rendelkezésre forrás, és az igénybecslések szerint akár 2000 milliárd forint is lehet – mondta el György László az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

A kormány a Széchenyi Kártya Újraindítási Programban a vállalkozások jelenlegi finanszírozási igényeit a Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel, a Széchenyi Turisztikai Kártya Újraindítási Program, a Széchenyi Újraindítási Likviditási Hitel, a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel és ennek részeként az Agrár Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel, a Széchenyi Újraindítási Önerő Kiegészítő Hitel, valamint a Széchenyi Újraindítási Lízingkonstrukció indításával segíti. A megújult vállalkozói információs portálon, a Vali-n (www.vali.hu) pedig minden vállalkozás három kattintás után megtalálhatja a számára igénybe vehető államilag támogatott hitelt és el is kezdheti a hiteligénylést – emlékeztetett György László.

Az új konstrukciókkal a hazai vállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósulását támogatjuk, amelyek a gazdasági szereplők működési stabilitásának megőrzése mellett hozzájárulnak az új munkahelyek létrehozásához és a termelékenység növekedéséhez.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A program újonnan bevezetett konstrukcióihoz a kormány kamattámogatást, kezelési költség támogatást, továbbá kezességi díjtámogatást és a Széchenyi Turisztikai Kártya Újraindítási Program keretében továbbra is költségtámogatást biztosít. A termékek nettó kamata így 1 százalék alatt marad. A hiteldöntések meghozatalára - amennyiben minden dokumentáció hiánytalanul rendelkezésre áll - a pénzügyi intézményeknek legfeljebb 30 nap, illetve beruházási típusú hitelek és a lízingkonstrukció esetén legfeljebb 60 nap áll rendelkezésükre.