Elon Muskot többen is piaci manipulációval vádolják a kriptovalutákról tett kijelentései miatt

Tesla, Elon Musk
LOS ANGELES, CA - MAY 01: Tesla founder Elon Musk attends the launch party for the Tesla Roadster, the world's first highway-capable all electric car available in the United States, at the Tesla Flagship Store on May 1, 2008 in Los Angeles, California. (Photo by Vince Bucci/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A milliárdos következetesen tagadja a piaci manipulációról szóló vádakat, és azzal védekezik, hogy a Tesla újra engedélyezni fogja a bitcoinos járműértékesítést, amint megoldódnak a digitális valuták fenntartható bányászatának feltételei.
Vágólapra másolva!

Még márciusban a Tesla lehetővé tette a bitcoinért történő autóvásárlást, röviddel azután, hogy a vállalat 1,5 milliárd dollárért (kb. 435 milliárd forint) bevásárolt a digitális valutából. Ez akkor természetesen hatalmasat lendített a digitális pénz értékén. Májusban aztán Elon Musk újabb váratlan kijelentéssel - immár negatívan - sokkolta a kripto-piacot. Akkor ugyanis környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozva visszavonta a kriptodevizával történő autóvásárlás lehetőségét.

Erre azonnal meredek áresés indult el, amely nemcsak a bitcoint, hanem az összes kriptovalutát érintette.

A napokban különösen nagy port kavart a Sygnia pénzügyi szolgáltató vállalat vezérigazgatójának, Magda Wierzyckának közösségi média posztja is, amelyben azt állította, hogy a bitcoin legutóbbi volatilitásának oka maga Elon Musk piaci manipulációja. Wierzycka azzal vádolta Muskot, hogy

szándékosan mozgatta meg a bitcoin árát, csak azért, hogy magas áron adhassa el a Tesla felhalmozott bitcoinjait.

A dél-afrikai születésű milliárdos válasz tweetjében azonnal tagadta a vádakat, és hangsúlyozta, hogy a cége a részesedésének nagyjából 10 százalékát értékesítette, ezt is csupán a piaci likviditás tesztelése érdekében. Valamint hozzátette, hogy a Tesla folytatni fogja a kriptovaluta elfogadását, amint az „zöldre" vált.

A Tesla alapítója, Elon Musk. Forrás: Getty Images/AFP/2008 Getty Images/Vince Bucci

A tőzsde úgy tűnik, elhitte a milliárdos szavait, mert a piacok gyorsan reagáltak a hírre, és a Bitcoin 39.000 dollár (11,3 millió forint) fölé ugrott hétfő reggelre, szemben szemben az előző napi 35.800 dollárral (10,3 millió forint).

Musk, aki a becslések szerint 151 milliárd dollárral jelenleg a világ harmadik leggazdagabb embere, a közelmúltban sok kripto-kedvelőt tett az ellenségévé. Különösen a két héttel ezelőtt posztolt tweetje váltott ki éles ellenállást a bitcoin-tőkésekből, amikor Musk egy megtört szívű emojival illusztrálta a „#Bitcoin" szót, és egy hivatkozást is beszúrt a Linkin Park együttes népszerű „In the End" (A végén) című dalához. Nem csoda hát, hogy a cégvezető próbálja helyrehozni a népszerűségét ért csorbát, és bizosítani, hogy a bitcoinmilliárdokat birtokló cégét ne dönthesse be az utóbbi hetek kriptokrízise, amelyért felsősorban annak hatalmas környezeti lábnyoma a felelős.

A bitcoin 1000 milliárd dolláros piaci értéke, és a tény, hogy egyre több nagybank és fizetési szolgáltató veszi be a kínálatába a kriptovalutákat, általában véve világossá tette, hogy a piaci szereplőknek valahogyan meg kell valósítaniuk az alacsonyabb környezeti terhelés mellett funkcionáló kriptopiacot.

Ilyen kezdeményezések már meg is jelentek. Tyson Slocum energiaügyi szakértő a napokban például úgy nyiatkozott, hogy

A közelmúltban Salvador miniszterelnöke megkezdte a vulkánok energiájával "hajtott" bitcoinbányászat projektjének előkészítését, miután az aprócska közép-amerikai nemzet lett az első olyan ország a világon, amely törvényes fizetőeszközként alkalmazza a kriptovalutát.