Hónapok óta keringhet a világ óceánjain egy konténerhajó, kapitánya holttestével

Koronavírus, vírus, kereskedelmi hajó, konténerhajó, teherkikötő, Kína
(200211) -- CHANGSHA, Feb. 11, 2020 (Xinhua) -- Aerial photo taken on Feb. 11, 2020 shows a cargo ship ready to berth at a container port at the Changsha Jinxia Economic Development Zone in Changsha, central China's Hunan Province. In order to prevent and control the novel coronavirus epidemic, the Changsha Jinxia Economic Development Zone has offered guidance and service for companies that have resumed work. (Xinhua/Chen Zeguo)
Vágólapra másolva!
Az olasz zászló alatt közlekedő Ital Libera konténerhajó végre úton van Olaszországba, hogy hazaszállítsa halott kapitányának holttestét. A hajó egykori parancsnoka egyes, meg nem erősített hírek szerint még áprilisban, koronavírusban halt meg szolgálatteljesítés közben, miközben a hajó belépését úti célján, Ázsiában megtagadták. Így a monstrum hónapokat töltött a tengeren vesztegelve, halott parancsnokával a fedélzeten. A részletekről a gCaptain szakportál számolt be.
Vágólapra másolva!

Az M/V Ital Libera a Távol-Kelet-Dél-Afrika útvonalon közlekedik, amely kínai és tajvani kikötőket köt össze Szingapúron keresztül Dél-Afrikával.

A fedélzeten tartózkodó legénység tagjai a közelmúltban Durbanból (Dél-Afrikai Köztársaság) való induláskor elkapták a koronavírust,

emiatt a hajót a jakartai kikötőbe irányították át, ahol a 14 napos kötelező karantén idejét töltötték, elzárva a külvilágtól.

A hatalmas konténerhajóról készült felvétel:

A Hapag-Lloyd AG német nemzetközi hajózási és konténerszállítási vállalat az Evergreen partnerén keresztül - a nemrégiben szerencsétlenül járt Ever Given üzemeltetője - közölte, hogy a

hajó kapitánya időközben belehalt a koronavírusba, illetve a fertőzés következményeibe.

A tragikus eset miatt a holttest hazaszállítása érdekében vis majort hirdettek, mivel a hajótól megtagadták az ázsiai kikötőkbe való belépést.

Bár a kapitány halálának részletei egyelőre nem egyértelműek, az olasz médiában megjelent beszámolók szerint a kapitány, akit a 61 éves Angelo Capurro néven azonosítottak, feltehetően már április 13-án meghalt, vagyis közel két hónap telt el a halála óta.

Ha ez valóban így van, akkor a hajó már két hónapja halott kapitányával a fedélzetén vesztegel a tengeren, könnyen lehet, segítség nélkül, hiszen a fertőzött tengerészekkel közlekedő hajót egyetlen ázsiai kikötő sem hajlandó fogadni.

Arról ugyanis egyelőre nincs információ, kapott-e, és ha igen, milyen támogatást a konténerhajó és legénysége az Európa felé tett úton a jakartai karantén után, esetleg légi vagy vízi úton vittek-e segítséget a fedélzetre, ha már a partraszállást megtagadták a hajón tartózkodóktól.

Konténerhajó (Illusztráció) Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Chen Zeguo

Az Ital Libera egy 2007-ben épült, Olaszországban bejegyzett post-panamax konténerhajó.

Az AIS szerint a hajó jelenleg a Vörös-tengeren halad a Szuezi-csatorna felé.

A Hapag-Lloyd szerint az Ital Libera végül várhatóan visszatér a távol-keleti szolgálatba, azonban az érkezés és a rakomány – így a holttest – átadásának időpontja még nem ismert.