Megdöbbentő bejelentést tett Kuba az amerikai dollárral kapcsolatban

dollár pénz usa dollar
Roll of one-hundred dollar bills
Vágólapra másolva!
Kuba arra kérte a turistákat, hogy ne dollárt vigyenek magukkal a karibi szigetre, mivel az amerikai valutát az országban már nem fogadják el, figyelmeztetett a központi bank alelnöke, Francisco Mayobre Lence.
Vágólapra másolva!

A kubai kormány bejelentette, hogy az ország bankjai ideiglenesen leállítják a dollárban történő készpénzbetétek elfogadását. A drasztikus lépés hátterében azok a szigorú amerikai szankciók állnak, amelyek korlátozzák Kubát a zöldhasú valuta külföldön történő felhasználásában. Még Donald Trump volt amerikai elnök szigorított az intézkedéseken, amelynek következményeként mintegy húsz bank állította le a szigetországi tranzakcióit.

- áll a kubai központi bank közleményében.

A kubai átváltható peso bankjegyeket csak a turisták, a helyiek nem használhatják. Forrás: NurPhoto via AFP/Creative Touch Imaging Ltd

A döntés ugyanakkor nem befolyásolja a más valutákban történő átutalással vagy betétekkel végzett műveleteket, és az amerikai turisták számára lehetővé teszi a bankkártyás fizetést is, mint alternatíva.

Ezentúl nem fizethetnek dollárral a népszerű kubai szivarért az amerikai turisták. Forrás: M Turner, Wikipedia

Az intézkedés június 21-én lép hatályba, és érvényességi időtartama függ az amerikai szankciók feloldásától.

Joe Biden amerikai elnök a kampánya során ugyan ígéretet tett Trump néhány, Kubát érintő intézkedésének visszavonására, azonban úgy tűnik, hogy a Biden-kormány külpolitikai prioritásaiba egyelőre nem tartozik bele a kubai kérdések rendezése.