A McDonald's a legújabb nagyvállalat, amelynek informatikai rendszerét Dél-Koreában és Tajvanon is feltörték, és ezáltal vásárlók érzékeny adatai kerültek nyilvánosságra. A részleteket a BBC közölte.

A világ legnagyobb gyorsétteremlánca közölte, hogy a kibertámadók csupán "kis számú" információkhoz fértek hozzá a dél-koreai és tajvani vásárlóikról. A feltört és ellopott adatok e-mail címeket, szállítási címeket és telefonszámokat tartalmaztak, de fizetési, bankkártya adatokat szerencsére nem.

A cég szóvivője elmondta, hogy lépéseket tesznek "a szabályozó hatóságok és az ezekben a fájlokban szereplő ügyfelek értesítésére".

A jogsértés részleteit, amelyekről először a Wall Street Journal számolt be, egy külső vizsgálat során tárták fel, miután illetéktelen tevékenységet észleltek a vállalat hálózatán.

A vállalat szóvivője szerint a problémát azért sikerült gyorsan azonosítani és felgöngyölíteni, mert nemrég jelentős összeget fektettek a kiberbiztonságba."Ezek az eszközök lehetővé tették számunkra, hogy gyorsan azonosítsuk és megfékezzük a hálózatunkon a közelmúltban végzett jogosulatlan tevékenységet. Alapos vizsgálatot folytattunk, és tapasztalt harmadik felekkel dolgoztunk együtt a vizsgálat támogatására" - közölte a vállalat.

Az éttermek működését Fortuna hathatós közreműködése révén nem érintette a hackertámadás.

McDonald's étterem Busanban, Dél-KoreábanForrás: Wikipedia

A gyorséttermi cég szerint azonban a szélhámosok az alkalmazottak személyes adataihoz is hozzáfértek - bár azt nem közölte, hogy mely országokban.

A McDonald's a jövőben a vizsgálat megállapításait, valamint a biztonsági erőforrások hozzájárulását felhasználva meghatározza, hogyan lehet tovább javítani a meglévő biztonsági intézkedéseinket."Ez a legutóbbi nagyvállalat, amely az elmúlt hetekben kibertámadók célpontjává vált. Az Electronic Arts (EA) játékkiadó a minap közölte, hogy hackerek értékes információkat loptak el, köztük olyan játékok forráskódját, mint a FIFA 21.

A Colonial Pipeline vezérigazgatója a héten azt is elmondta a szenátoroknak, hogy az a döntés, hogy májusban 4,4 millió dollár (1 milliárd 270 millió forint) váltságdíjat fizetett a cég a hackereknek Bitcoinban, karrierje "legnehezebb döntése" volt. A pénz nagy részét azóta az amerikai igazságügyi minisztérium visszaszerezte.