Magyarországon legyártották az első tisztán elektromos meghajtású autóbuszt a Volánbusz számára

Komárom, 2021. június 15. A Volánbusz új, BYD K9UB típusú elektromos busza a Komáromot és Révkomáromot összekötő monostori-hídon 2021. június 15-én. A Volánbusz első Magyarországon gyártott elektromos meghajtású autóbusza Komárom és Révkomárom között fog közlekedni. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Ünnepélyes keretek között vehette át az első, saját tulajdonú, tisztán elektromos meghajtású autóbuszát a Volánbusz. A BYD K9UB típusú, zöld technológiával hajtott autóbusz a Komárom és Komárno közötti helyi közlekedésben teljesít szolgálatot, megkönnyítve az utasok számára a közszolgáltatások, munkahelyek és a turisztikai desztinációk biztonságos elérését Magyarország és Szlovákia között.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárca közleménye szerint az eseményen elmondta, hogy BYD esetében olyan kínai vállalatról beszélünk, amely az európai gyártásában kulcsszerepet szán Komáromnak, és a komáromi gyárának.

- mondta el a miniszter.

Hozzátette: a kínai vállalat magyarországi tevékenysége, valamint a folyamatos fejlesztések világosan mutatják a Keleti Nyitás politikájának sikerét. "Mi, nemzeti alapon soha nem voltunk hajlandóak különbséget tenni beruházók között" - hangsúlyozta. Hozzátette: "nekünk egy elvárásunk van a Magyarországon működő vállalatokkal szemben: tartsák be a magyarországi jogszabályokat."

A miniszter elmondta, hogy az elektromos közlekedési eszközök egyre inkább életünk részeivé válnak.

"A mai alkalom is aláhúzza a magyar kormány gazdaságpolitikájának és zöld politikájának az összhangját" - mondta. Kiemelte, hogy a versenyképesség fejlesztésének és a környezet védelmének kéz a kézben kell járnia egymással. Egyik sem előzheti meg, egyik sem nyomhatja le a másikat, éppen ezért, amikor a magyar autóipar fejlesztéséről beszélünk, most már alapvetően az elektromos autóipar fejlesztését helyezzük előtérbe. Mindez nemcsak az ország versenyképességét növeli, de hozzájárul ahhoz, hogy világszerte csökkenteni tudjuk a közlekedés ökológiai lábnyomát és a károsanyag-kibocsátást.

A Volánbusz új, BYD K9UB típusú elektromos busza a Komáromot és Révkomáromot összekötő monostori-hídon 2021. június 15-én Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Magyarországgal és Szlovákiával kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy már megszületett az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről szóló megállapodás, így a két ország védett állampolgárai immáron szabadon utazhatnak az országok között. Kiemelte: most egy teljesen új világgazdasági és világpolitikai korszak bontakozik ki, amelyben azok tudnak majd sikeresek lenni, akik fel tudják ismerni az együttműködés lehetőségét. "Márpedig mi magyarok és szlovákok az elmúlt egy évtizedben bizonyítottuk, hogy sokkal jobb, hogyha együttműködünk, mintha nem" - mondta a miniszter.

A Volánbusz közleményében kiemeli: az új, környezetkímélő jármű beszerzésének támogatására Komárom és Kormárno önkormányzata, valamint a Volánbusz Zrt. az Interreg V-A SKHU (Szlovákia-Magyarország) Együttműködési Program keretében közösen pályázott.

A 153,5 millió forint értékű elektromos autóbusz a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. telephelyén készült.

A projekt keretében Komárom és Komárno településén egyaránt megújulnak az autóbusz-megállók és a végállomások. A buszmegállókba informatív okospanelek kerülnek, amelyekről az utasok friss és aktuális információkat kaphatnak a járatokról. A lakosok részére a projektet bemutató weboldal, valamint ahhoz kapcsolódó mobilapplikáció is készül, amely tovább könnyíti a tájékozódást.