A méhészet az egyik legősibb gazdasági iparág, azonban napjainkban számos nehézséggel néz szembe. Most több technológiai cég is abban reménykedik, hogy új megoldásokkal menthetik meg a szektort.

Az elmúlt években a méhészetet több komoly csapás is érte. Az Egyesült Államokban például az élősködők, a növényvédő szerek és a klímaváltozás együttes hatásai miatt 2019 és 2020 tavasza között a méhkaptárok 43,7 százaléka megsemmisült. Ez a második legnagyobb mértékű veszteség volt, mióta 2010-ben elkezdték a felméréseket – írja a BBC.

Vannak azonban olyan vállalatok, amelyek a modern technológia segítségével mentenék meg a méheket és a méhészetet. A bostoni Best Bees Company például kereskedelmi és lakóingatlanokhoz telepít kaptárokat – a tetőteraszoktól a hátsó kertekig. Emellett pedig egy fejlett szoftveres rendszerrel monitorozzák a méhkolóniák egészségi állapotát.

Az adatokat aztán megosztják a Harvard és a Massachusetts Institute of Technology kutatóival, akik segítenek nyomon követni és megérteni a méhek sorsát. A Best Bees egyébként a vállalatokkal és a lakókkal együttműködve dolgozik, akiknek mézet is palackoznak.

IllusztrációForrás: Biosphoto/© Anne Claire Monna / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Anne Claire Monna

Egy másik cég, amely a méhészeti technológia élvonalában áll, az írországi ApisProtect. A vállalat vezeték nélküli kaptárérzékelőket gyárt, amelyek adatokat gyűjtenek és továbbítanak digitális műszerfalakra. Az adatokkal pedig hatékonyan tudják segíteni a méhészek munkáját.

A méhészet több szempontból is igen jelentős iparágnak számít. A szektor globális mérete tavaly 9,2 milliárd dolláros volt, vagyis nem véletlen, hogy számos cég igyekszik megoldást találni a problémákra. Különösen egy olyan időszakban, amikor a koronavírus-járvány miatt több iparágban is kínálati problémák merültek fel.

Emellett a méhek az élelmiszeripar egészében is nagyon fontos szerepet játszanak. Összesen 1,4 milliárd mezőgazdasági munkahely, illetve a világ teljes élelmiszerkínálatának (nagyjából 577 milliárd dolláros piac évente) háromnegyede függ a növények beporzásától. A világ lakosságának 90 százaléka által fogyasztott 100 növényfaj közül pedig 70-et poroznak be háziasított vagy vad méhek.